Најлуђе куповине принчева Саудијске Арабије

ГС
Најлуђе куповине принчева Саудијске Арабије

Константно смо у току вијести о милијардама које троше принчеви Саудијске Арабије. Сви су их бар једном замислили како се возе у златним аутомобилима, са бенгалским тигровима на мјесту сувозача.

Иако то можда дјелује бесмислено, ови милијардери заиста воле егзотичне мачке и скупоцјене златне аутомобиле. Ипак, не воле сви да се хвале својим  иметком и куповинама. Поред тога што имају довољно новца да купе скоро па све што пожеле принчевима Саудијске Арабије на памет падају неке потпуно незамисливе ствари које воле имати у свом посједу.

1. Бетмобил

Овај аутомобил дизајниран је по нацрту Бетмобила из “Аркхам Книгхт” игре и заиста изгледа невјероватно. Унутар аутомобила налази се Ламборгхини В10 мотор, а његово тијело креирано је од карбона. Укупно, како неки извјештаји говоре, конструисање овог аутомобила коштало је 1.3 милиона долара. Аутомобил је у потпуности функционалан, тако да га можда сретнете негде на улици, ако икада посјетите Саудијску Арабију.

2. Приватни час са Тони Хавком

Ко је икада помислио да саудијски принц жели да вози скејт? Талал М. А. Ал-Фаисал Ал Сауд платио је 60.000 долара за један час са Тони Хавком, најпознатијим скејтером на свијету као и његов потписани скејт, а тај новац је заправо отишао у хуманитарне сврхе.

3. Боеинг 747 са собом за трон

Принц Алвалед бин Талал у посједу има Боеинг 747 који је далеко од обичног. Као и сви други авиони који су у његовом власништву, и овај Боеинг је у потпуности прилагођен, те сада више подсјећа на палате. У њему се налазе двије невјероватно луксузне спаваће собе, трпезарија са довољно мјеста за 14 особа и масивни трон за принца! Цијена прилагођавања нигдје није објављена, али сам авион кошта више од 220 милиона долара.

4. “Палаце ресорт” у Џеди

Иако детаљи о овом одмаралишту још увијек нису јавни, крунисани принц Саудијске Арабије, Мохамед бин Салман га је купио за себе и своју породицу. Заједно са својим сином, принцом Бадер бин Абдулах Ал Фархан Ал Сауд, крунисани принц је дао зелено свјетло за почетак изградње овог пројекта.

5. Торањ висок један километер

“Једдах” торањ још увијек није ни изграђен, но планирано је да буде највиши торањ свијета, и први торањ који ће достићи висину од једног километра. Његов власник је “Кингдом Холдинг Цомпанy”, односно принц Алвалед бин Талал. Цијена изградње овог торња износи 1.23 милијарде долара, а када буде готов читав пројекат чији је овај торањ дио ће коштати 20 милијарди долара.

6. Најскупљи авион

Принц Амир посједује најскупљи приватни авион. У питању је прилагођени Аирбус А380, вриједан 400 милиона долара. Његов авион има чак и концертну дворану, собу за молитве и сопствени Роллс Роyце модел. Авион је толико луксузан да га називају краљевством на небу.

7. Најскупљи аутомобил

Можда сте већ видјели Мерцедес прекривен дијамантима на интернету. То је једна од оних ствари коју морате видети само једном у животу како бисте је заувијек запамтили. Овај модел проглашен је за најскупљи аутомобил на свијету. Он је у власништву принца Амира ал Валеда бин Талала бин Абдул-Азиза. Овај принц је један од најбогатијих људи краљевске породице, и његово богатство се процјењује на више од 20 милијарди долара. Цијена овог аутомобила је 4.8 милиона долара и он је декорисан са више од 300.000 Сваровски кристала.

8. Одмор у Бодруму

Прошлог августа, група принчева из Саудијске Арабије отишла је у посјету турском граду Бодруму. Њихову посјету и боравак платио је принц Алвалед бин Талал бин Абдулазиз ал Сауд. Он је повео велики број људи са собом, укључујући породицу, пријатеље и телохранитеље. Група је стигла приватним авионом, изнајмила хотел на плажи и паркирала своју огромну јахту у близини. Овај одмор од недјељу дана принца је коштао око 750.000 долара.

9. Флота скупоцјених златних аутомобила

Иако он није баш типични принц, Турки бин Абдула је саудијски принц из Куће Сауд. Он вјероватно неће постати краљ, но у сваком случају, је веома богат и успјешан бизнисмен. Када је отишао да посјети Лондон, Абдула је са собом повео и своју флоту златних аутомобила. Наравно, то нису било који аутомобили већ Мерцедес Г63 са шест точкова и цијеном од 500.000 долара, Роллс Роyце Пхантом Цоупе од 500.000 долара, Ламборгхини Авентадор СВ од 500.000 долара и прилагођени Бентлеy Флyинг Спур, као најјефтинији из гомиле, са цијеном од 300.000 долара.

10. Највећа јахта на свијету

Мохамед бин Салман ужива у трошењу свог новца. 2011. године, он је купио једну од највећих суперјахти икада креираних, названу “Серене”, која је коштала пола милијарде долара. Салман је купио ову јахту од руског бизнисмена, који је раније изнајмљивао по цијени од пет милиона долара за недељу дана.

11. Слика Леонарда да Винчија

Прошле године, слика Леонарда да Винчија постала је најскупље продана слика на свијету. Невјероватна цијена од скоро пола милијарде долара а купац је био Мохамед бин Салман.

12. Највећа забава на приватном острву

Прије пет година, приватно острво Вела на Малдивима, отворило је многе виле и луксузне посједе, како би примамило што више богаташа. Саудијски принчеви су наравно похрлили у том правцу, да би принц Мохамед бин Салманодлучио да организује забаву на овом острву. Забава га је коштала осам милиона долара, јер је изнајмио цијело острво и све на њему.

13. Кућа

Прије три године, “најскупља кућа свијета” била је продата, али није било података о њеном новом власнику, све до прошле године, када је откривено да је власник крунисани принц Саудијске Арабије, Мохамед Бин Салман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана