Мистериозно племе у коме је дјевојкама дозвољено да имају неколико љубавника прије удаје

ГС
Foto: Агенције

Мушкарци Туарези носе плаве турбане и покривају лице дјелимично ради заштите од сунца, али и као дио традиције скривања емоција.

Њихов начин живота врло је необичан, нарочито кад су у питању жене и њихова слобода.

Можда је њихова главна разлика од остатка свијета традиција матријархата. Само овдје је дјевојкама дозвољено да имају неколико љубавника прије удаје, а мушкарци, након што постану пунољетни, морају носити вео преко лица, преноси Дневни аваз.

Туарези су дио берберских народа и углавном су муслиманске вјероисповјести, али се њихови обичаји у великој мјери косе са животом и вјером осталих муслимана. Код Туарега је веома битно и мора се поштовати правило приватности. Жену може да посјети свако вече други партнер, уколико долази у њен шатор по мраку и напушта га прије свитања. У својим шаторима жене су господарице.

Мушкарци се удварају женама тако што им пишу пјесме на комаду дрвета и поклањају им их, па оне бирају оног чији их стихови највише дирну у срце.

Разводи су популарни и о њима углавном одлучују жене. У тим случајевима оне најчешће задржавају шатор, животиње и дјецу, а мушкарац се враћа у родитељски дом. Популарни су и предбрачни уговори којима се врши подјела имовине у случају развода. Породица разведене жене прави забаву у част њеног развода и тиме осталим мушкарцима даје до знања да је она поново слободна.

Врхунац сасвим посебног положаја жене јесте чињеница да мушкарац, уколико није њен сексуални партнер, не може да једе пред њом.

Жене овог народа не прекривају лице, али зато то чине мушкарци, због чега их називају плавим мушкарцима Сахаре. Тај назив потиче од њихове велике љубави према индиго боји којом је обојена њихова одјећа.

Мушкарци Туарези носе плаве турбане и покривају лице дјелимично ради заштите од сунца, али и као дио традиције скривања емоција. Мушкарци Туарези почињу да носе вео са 25 година. Овај плави вео скрива цијело лице, осим очију.

Скоро никада се не уклања, чак ни пред члановима породице. Вјерује се да су мушкарци почели да носе вео како би заштитили своје лице од пијеска Сахаре, али је прије свега он симбол мушког идентитета. Такође се сматра да штити носиоца од злих духова.

Осим тога, сматра се атрактивним украсом и може се носити у различитим стиловима. Вео за лице носи се различито у различитим друштвеним ситуацијама. Највише се носи да изрази поштовање у присуству поглавара, старијих особа и у тазбини.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана