Либан: Жена са пластичним пиштољем упала у банку и узела своју блокирану уштеђевину

Kliks
Foto: Kliks

Жена у пратњи активиста и машући, како је рекла, пиштољем играчком, провалила је у сриједу у филијалу банке у Бејруту, узела 13.000 долара из своје заробљене уштеђевине, преноси Асоциатед Прес.

Сали Хафез је рекла локалној телевизији Ал-Јадед да јој је потребан новац за финансирање лијечења рака своје сестре. Рекла је да је више пута посјећивала банку да тражи свој новац и да јој је речено да може примати само 200 долара мјесечно у либанским фунтама. Хафез је рекла да је пиштољ играчка припадао њеном родјаку.

"Молила сам шефа филијале и раније за мој новац, а рекла сам му да ми сестра умире, да ми није преостало много времена", рекла је у интервјуу.

"Дошла сам до тачке у којој нисам имала шта више да изгубим", додао је.

Банке у Либану у недостатку готовине увеле су строга ограничења за подизање стране валуте од 2019. године, чиме су везале уштеђевину милиона људи. Отприлике три четвртине становништва пало је у сиромаштво док економија мале медитеранске земље наставља да расте.

Хафез је рекла да има укупно 20.000 долара уштеђевине заробљене у тој банци. Рекла је да је већ продала многе своје личне ствари и да је размишљала о продаји бубрега како би финансирала лијечење рака своје 23-годишње сестре.

Надине Накхал, клијент банке, рекла је да су уљези "свуда унутра полили бензином, извадили упаљач и пријетили да ће га упалити". Она је рекла да је жена са пиштољем пријетила да ће пуцати на менаџера ако не добије новац.

Хафез и активисти групе под називом Депозиторски крик ушли су у експозитуру БЛОМ банке и упали у канцеларију директора. Натјерали су запосленике банке да предају 12.000 долара и еквивалент од око 1.000 долара у либанонским фунтама.

Хафез је у видео снимку који је преношен уживо објавила на свом Фејсбук налогу рекла да није намјеравала било кога да повриједи.
"Нисам провалила у банку да бих некога убила или запалила", рекла је она.

"Овдје сам да остварим своја права", додала је.
Хафез друштвеним мрежама у Либану славе као хероину, јер се многи у малој земљи погођеној кризом боре да саставе крај с крајем и поврате своју уштеђевину. 

Подстицала је друге да предузму сличне акције како би повратили своју уштеђевину.

Неки од активиста су са Хафезом ушли у банку, док су други протестовали на улазу. Хафез је на крају отишао с готовином у пластичној врећици, рекли су свједоци.
Сигурносне снаге које су стајале испред ухапсиле су неколико активиста, укључујући човјека који је носио нешто што је личило на пиштољ. Није одмах било јасно да ли је и ово био пиштољ играчка.

Инцидент се догодио недељама након што је возач достављача хране провалио у другу филијалу банке у Бејруту и седам сати држао 10 људи као таоце, тражећи десетине хиљада долара своје заробљене уштеђевине. Већина га је славила као хероја.
Либан се више од двије године бори да проведе кључне реформе у свом десеткованом банкарском сектору и економији. До сада није успио постићи договор с Међународним монетарним фондом о програму опоравка који би откључао милијарде долара међународних 
зајмова и помоћи како би земља поново постала одржива.

У међувремену, милиони људи се боре да се изборе са наглим прекидима струје и растућом инфлацијом.
"Морамо стати на крај свему што нам се дешава у овој земљи", рекао је Накхал.
"Новац људи је заглављен у банкама, а у овом случају је неко болестан. Морамо пронаћи рјешење", додала је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана