Лего коцкице би могле спасити сингапурске коралне гребене

ГС
Foto: Илустрација

Сингапур је дом трећине свјетских коралних гребена, што је огромна количина за тако малу земљу.

Корални гребени су важни јер штите свјетске обале, а уз то су и дом хиљада риба те представљају витални дио подводног екосистема.

Међутим, проблеми с мелиорација земљишта и развој обале су довели до исцрпљивања сингапурских гребена у протеклим вијековима, а сада то желе промијенити научници с Националног универзитета у Сингапору на необичан начин - кориштењем Лего коцкица.

 

Јани је дио групе научника који користе Лего коцкице у циљу очувања сингапурских гребена.

"Укупан број кораљних врста у свијету износи око 800, ми смо веома сретни што имамо готово трећину тих врста концентрисаних на тако малом подручју око јужних отока Сингапура", рекла је она.

Сингапурски корални гребени се смањују већ годинама, а разлог су мелиорација земљишта и загађење. Вјерује се да је ово први покушај кориштења Лего коцкица за обнову гребена, а процес се обавља тако што научници узимају лабаве дијелове корала с гребена и стављају их на коцкице. Ти мали дијелови временом постају велике колоније.

Лего коцкице су одабране јер су модуларне и могу се прилагођавати величини корала.

Метода "вертикалног узгајања" помаже у уштеди простора. У Сингапуру се због недостатка простора мора живјети у високим стамбеним блоковима.

Засад се проводе истраживачки експерименти, а научници се надају да ће једног дана узгојити довољно кораља да ће их моћи "трансплантирати" у сингапурске воде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана