Лажни свештеник провео ноћ са гардистима краљице Елизабете

ГС
Foto: Агенције

Уљез који се претварао да је свештеник наводно је провео ноћ у касарни са краљевским гардистом близу замка Виндзор.

Британски "Сан" извјештава да је полиција алармирана након што је непознати мушкарац стигао у касарну Викторија у улици Шит у Виндзору у сриједу у 9.20 док је краљица била у Сандрингему за Ускрс, гдје је наводно провео ноћ једући и пијући са високим официрима прије него што му је понуђен кревет да преспава, упркос томе што није показао идентификацију или акредитиве.

Ове касарне су иначе дом гарде Колдстрима, препознатљиве по својим црвеним јакнама и црним шеширима од медвјеђе коже, који имају церемонијалну улогу заштитника замка Виндзор и Бакингемске палате.

"Ово је само ванредно нарушавање безбједности. Тип се појавио на капији увече и рекао да се зове отац Круз и тврдио је да је пријатељ батаљонског оца Мета Колса. Био је позван да уђе и понуђено му је да нешто поједе у официрској трпезарији. У року од неколико сати пио је са полицајцима у бару и причао им приче о томе како је служио у Ираку. Причао је пуно великих прича, а момци су уживали у његовој шали и попили неколико пића", наводи извор за британски "Сан".

"Војска ово нарушавање безбједности схвата изузетно озбиљно и оно ће бити темељно истражено као приоритет. Службеници су присуствовали и уклонили уљеза из касарне. Нису биле потребне никакве додатне радње", изјавио је портпарол полиције долине Темзе за британски "Сан", који је најавио да је покренута истрага.

Какве су све мјере обезбјеђења, илустрације ради, подсјећамо да је крајем јануара Замак Виндзор, официјелна краљевска резиденција британских монарха, постала чак и зона забрањеног лета због забринутости за безбједност краљице Елизабете Друге. Ова одлука донијета је након што је мушкарац наоружан самостријелом ушао на подручје замка крајем децембра прошле године пријетећи да ће убити краљицу.

Како је тада најавио лист Сан, од 27. јануара авиони и дронови не смију да лете изнад резиденције на висини од 762 метра, а сви летови у оквиру 2,25 километара од зидова замка биће сматрани кривичним дјелом.

Британска управа за цивилну авијацију саопштила је да је забрана у интересу јавности, а контроли лета најавили су да ће ова забрана да се поштује. У случају кршења ове забране ловци ће бити подигнути да испрате авион који је ушао у зону забрањеног лета и није реаговао на радио упозорења. Полиција која чува замак, такође, добила је већа овлаштења у смислу обарања илегалних дронова.

Британија покренула истрагу због овог инцидента

Британска војска саопштила је данас да је покренула истрагу након извјештаја да је човјек који се претварао да је свештеник провео ноћ у касарни са војницима задуженим да штите краљицу Елизабету у близини њене куће у замку Виндзор.

"Војска схвата ово нарушавање безбједности изузетно озбиљно и приоритет јој је да га детаљно истражи, а будући да је инцидент сада дио истраге која је у току, неприкладно га је даље коментарисати у овом тренутку", изјавио је портпарол Министарства одбране, наводи Ројтерс.

Краљица није била у Виндзору током инцидента који се догодио прошле сриједе, преноси Ројтерс, позивајући се на наводе листа Сан, а преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана