Копали темеље за зграду, а наишли на лонац са благом

Срна
Копали темеље за зграду, а наишли на лонац са благом

Нове некретнине у константно растућим градовима у Индији имају огромну вриједност, али никада толико велику као када изградња доведе до открића закопаног блага.

Ипак, власник земљишта на којем је недавно откопан ћуп са златним предметима не може да се радује јер све припада држави.

Парцела, коју је грађевинско предузеће прекопавало уочи изградње у селу на југу Индије, скривала је посуду са драгоцјеностима међу којима се налазе златни и сребрни украси и други предмети, преноси Индипендент.

Благо је откривено у четвртак, у селу Пембарти у индијској држави Телангани, када су радници наишли на метални лонац док су копали и правили простор за темељ грађевине.

Необичан призор збунио је раднике и изазвао хистерију међу сељанима који су почели да се окупљају на парцели у власништву грађевинског предузимача Метуа Нарсиме.

Мештани, који вјерују да су украси дарови богињи у храму који је у прошлости постојао на том месту, почели су да држе молитве, пале штапиће од тамјана и доносе цвијеће.

У пронађеном бакарном лонцу било је око 189,8 грама злата, 1,72 килограма сребрних украса, рубин тежак 6,5 грама, заједно са осталим антиквитетима, извијестио је Тхе Нењс Минуте, позивајући се наводе надлежних служби.

Локалне власти округа Јангаон у Телангани преузеле су благо и парцелу прогласиле локалитетом, те забраниле власнику земљишта наставак радова на изградњи, то јест да настави да копа до даљег. Уклањање земље и копање ипак је настављено, али ради проналажења археолошког блага.

Пронађено благо припада држави

Власник земље, Мету Нарсима, хистерично се понашао када је додирнуо предмете које су радници ископали. Мјештани су покушали да га смире.

До сада је у бакарном лонцу и његовој близини пронађено двадесетак златних минђуша, 51 златна перла и 11 златних ланчића и други вредни предмети.

Службеници Археолошког завода Индије такође су стигли до локалитета и потом одлучили да случај остане у надлежности округа Варангал Урбан. Званичници округа истичу да “имовина, ако је стара више од сто година, припада држави”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана