Колеге му славиле рођендан без дозволе: Американац од компаније добио 450.000 долара одштете

ртс
Foto: илустрација

Мушкарац из Кентакија тужио је компанију у којој је запослен, јер је послодавац игнорисао захтјев да се његов рођендан не слави у компанији. Разлог је оправдан јер Кевин Берлинг пати од анксиозног поремећаја. Од компаније је добио одштету од 450.000 долара због занемаривања молбе и одржавања прославе.

Медицинска лабораторија "Гравити Диагностик", игнорисала је захтјев свог запосленог Кевина Берлинга да се његов рођендан не слави. Према ријечима Тонија Бучера, Берлинговог адвоката, запослени је разговарао са организатором рођенданске прославе, али је "особа која је била одговорна за рођенданске забаве и са којом је разговарао потпуно заборавила на његов захтјев".

Компанија је приредила забаву Кевину Берлингу на којој је он доживео анксиозни напад панике. Морао је да оде до свог аутомобила, да вјежба технике дисања, поједе свој ручак и пошаље поруку свом менаџеру са обавјештењем да је његов захтјев игнорисан.

Сутрадан су га на послу критиковали због његове реакције на прославу у част његовог рођендана, па је Кевин Берлинг поднио тужбу против компаније.

Према тужби, "овај сукоб је изазвао још један напад панике и Кевин је избачен с посла". Берлинг се извинио, али је навео да је од компаније са три дана закашњења добио мејл у коме му је отказана сарадња.

На основу судских докумената Берлингу је додијељено 450.000 долара на име одштете - 120.000 долара због изгубљених плата и бенефиција, 30.000 долара за будуће изгубљене плате и бенефиције, 300.000 за прошли, садашњи и будући ментални бол и патњу, срамоту и понижење, као и губитак самопоштовања.

У саопштењу, судија окружног суда у Кентону, Патриша Сем је рекла да је Берлинг "био у стању да обавља основне функције свог посла са или без разумних прилагођавања", али је "претрпио непријатности приликом запослења због свог инвалидитета".

Џули Бразил, главни оперативни директор компаније "Гравити Диагностик", истакла је да је пресуда озбиљан преседан за послодавце и запослене, да је сваки други облик забаве на радном мјесту дозвољен, осим ако се не догоди физичко насиље.

- Као послодавац који ставља безбједност наших запослених на прво мјесто, имамо политику нулте толеранције и остајемо при нашој одлуци да отпустимо запосленог због његовог кршења наше политике насиља на радном мјесту. Моји запослени у овом случају били су жртве - истакла је менаџерка компаније Џули Бразил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана