Ким Јонг Ун објавио “рат” фармеркама

Срна
Ким Јонг Ун објавио “рат” фармеркама

ЛОНДОН - Сјеверна Кореја је недавно увела нови закон којим жели сузбити било какав страни утицај, строго кажњавајући све оне који имају стране филмове, инострану одјећу или чак ако користе сленг.

Становница Сеула Јон Ми Со је за британски Би-Би-Си испричала да је имала 11 година када је први пут видјела да су власти погубиле мушкарца због тога што је код себе имао јужнокорејски филм.

Читавом нјеговом сусједству је наложено да прате погублјенје.

“Да то нисте урадили, то би било класификовано као издаја”, рекла је она из своје куће у Сеулу.

“То никада нећу заборавити. Још увијек видим како му теку сузе. Везали су му очи, али је повез био потпуно натоплјен сузама. То је за мене било трауматично. Везали су га за дрвени стуб, а затим устријелили”, додала је она.

Замислите да сте у сталном локдауну без интернета, социјалних медија и са само неколико државних канала осмишлјених тако да вам кажу шта лидери државе желе да чујете - ово је живот у Сјеверној Кореји, пише Би-Би-Си.

Међутим, лидер Сјеверне Кореје Ким Јон Ун је сада отишао и далје, уводећи нови опсежни закон против онога што режим описује као “реакционарну мисао”.

Наиме, свакога ко буде ухваћен с великом количином видео-садржаја из Јужне Кореје, Сјединјених Држава или Јапана, чека смртна казна, а онима који гледају такве снимке пријети 15 година затвора.

Недавно је Ким Јон Ун написао поруку преко државних медија у којој позива Лигу младих да предузме мјере против “индивидуалистичког, антисоцијалистичког понашанја” међу младима, а сада жели зауставити употребу страних израза, фризуре и одјеће, за које је рекао да су “опасни отрови”.

Политички аналитичари сматрају да сиевернокорејски вођа покушава да заустави спољне информације које долазе до народа Сиеверне Кореје, јер, како наводе, живот у земљи постаје све тежи.

Сјеверна Кореја је сада, након затварања граница због пандемије, одсјечена од спољног свијета више него икада прије, а готово у потпуности је заустављена чак и трговина са сусједном Кином и доток виталних залиха, наводи Би-Би-Си.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана