Католички свештеник служио мису у мантији са леопард принтом

GS
Католички свештеник служио мису у мантији са леопард принтом

РИМ - Монсињор Никола Ђирасоли, апостолски нунције у Словачкој, служио је обред почетком септембра мису Руво ди Пуљи (његовом родном граду у области Барија), носећи мантију са леопард принтом.

Он је вршио вjерски обред заједно са монсињором Домеником Корнакијом, бискупом Молфете, поводом 40. годишњице свештенства Дон Салватореа Сумоа у том италијанском граду. 

Фотографије, објављене на Фејсбук страници катедрале, које су потом уклоњене, обишле су друштвене мреже за само неколико сати, изазивајући критичке, али и шаљиве коментаре због митре са животињским принтом коју је апостолски нунције носио за верску службу, преноси италијанска агенција Аги.

Коментари вjерника на друштвеним мрежама умножили су се за неколико сати, па су фотографије које су парохијани објавили постали вирални: „ Тигар свештеник у борби против зла", "животињски модела у стилу Тарзана", који би учинио да "активисти за заштиту животиња занеме".

Неки од корисника коментарисали су овај избор као „Пад у стилу", за друге је „обесхрабрујући", као и „Сада бискуп трчи брже", "Поглед на коме би позавидела и Круела де Вил".

 Мањи број је оних који су бранили свештеника, подсећајући на одећу коју је носио папа Фрања током посете Мозамбику 6. септембра 2019. на стадиону Зимпето, у Мапуту, када се сусрео са огромним бројем верника а за ту прилику, бела папска мисница је обогаћена умецима сличним кожи јагуара. 

Међутим, на Фејсбук страници катедрале објављено је да овакав избор мантије има своје значење.  

"С обзиром на посебна и суи генерис тумачења, овај мисник је део званичне мисе сиромашних афричких народа за које се монсињор Ђирасоли одувек интересовао у свом пастирском мандату и носио је да "заблагодари" Господу за изградњу кућа онима којима су најпотребније на том континенту. Схватамо да су коментари без поштовања последица непознавања, молимо вас да се уздржите од неприкладних тумачења", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана