Кад дjечја забава скине са рачуна 16.000 долара

РТС
Foto: Илустрација

Играјући своју омиљену игру "Sonic Forces", један шестогодишњи Американац потрошио је 16.000 долара прије него што је то ико примјетио.

Последњих година, компаније попут „Епла" увеле су превентивне мјере које омогућавају родитељима да имају контролу над ајфонима и ајпедима како би контролисали куповину путем апликација. 

Таква „понуда" од стране технолошких гиганата није дошла случајно, већ као одговор на непланиране трошкове који су непријатно изненадили ко зна колико родитеља, али и самих корисника који нису били свјесни да су нешто купили, то јест потрошили новац.

Нажалост, и Џесика Џонсон осјетила је на својој кожи, прецизније банковном рачуну, како изгледа када немате контролу над уређајима са којих дјеца могу да се упусте у куповину.

Џесикин син Џорџ играјући се током љета направио је рачун од 16.000 долара.

Видео-игра која је окупирала пажњу овог шестогодишњака је Sonic Forces. Џорџ је најприје куповао пакете од 1,99 долара, али је временом напредовао и стигао до оних од 99,99 долара.

Само у једном дану, „25 допуна" Џорџа је коштало више од 2.500 долара.

Џесика је прво помислила да је у питању нека од многих електронских превара и контактирала је банку. Међутим, у банци су потврдили да је све куповине обавила она и да би требало да се обрати „Еплу" за даље информације.

Компанија „Епл" потврдила је наводе банке уз образложење да су куповине дошле кроз апликације унутар поменуте видео-игре. 

Тада је Џесика схватила да је цех направио њен син. За поврат новца било је прекасно, јер је истекао период од 60 дана. 

Иако је љута на сина који је направио рачун, Џесика ипак сматра да је прави кривац „Епл".

„Мој син није схватао да је у питању прави новац. Како би и могао? Игра се са ликовима из цртаћа у свијету за који зна да није реалност. Зашто би онда новац био прави? То би захтјевало огроман когнитивни скок од њега", објаснила је Џесика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана