Једанаест милиона Бразилаца вјерује да је земља равна

Срна
Једанаест милиона Бразилаца вјерује да је земља равна

Рио де Жанеиро - Једанаест милиона Бразилаца или око седам одсто укупне популације те земље, вјерује да је Земља равна, процјењују агенције за испитивање јавног мњења.

Међу њима су и познате особе, попут писца и новинара Олава де Карваља или доктора геофизике Афонса де Васконкелоса.

Вразилски "равноземљаши" међусобно комуницирају шифрованим порукама на "Воцапу", као и у затвореним "Фејсбук" групама, те путем "Јутјуба".

Како кажу, тамо могу слободно да износе своје ставове и аргументе, без страха да ће их исмијавати. Они тврде да су сви други докази да је Земља округла - "плод завјере".

Бразилци који вјерују да је Земља равна углавном су мушкарци, често католици или протестанти и релативно ниског нивоа образовања, преносе агенције.

Али, они не мисле тако. "Ми смо најпаметнији. Округла Земља највећа је лаж људског рода и диктира је глобална елита", тврди за медије бизнисмен Андерсон Невес.

Један од најугледнијих бразилских "равноземљаша" Афонсо де Васконкелос, геофизичар са докторатом универзитета у Сао Паолу.

Он води "Јутјуб" канал "Права наука", који прати 345.000 претплатника.

Прошле године организована је прва конвенција бразилских "равноземљаша", која је окупила неколико стотина људи у Сао Паолу. Њихова омиљена мета је америчка Наса. Оптужују је за "лажирање слијетања на Мјесец".

Човјек никад није крочио на Мјесец. То је направљено у студију, тврде бразилски "равноземљаши".

Када су посриједи снимци Земље из свемира, који јасно показују округли облик Земље, "равноземљаши" питају: "Гдје је укошени Ајфелов торањ?"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана