Јапански посланик и јутјубер избачен из скупштине јер никада није дошао на посао

ГС
Јапански посланик и јутјубер избачен из скупштине јер никада није дошао на посао

Познати Јутјуб блогер постаће први јапански посланик који ће бити избачен из парламента, а да никада није ушао у њега.

Наиме, посланици су избацили Јошиказу Хигашитанија из скупштине јер никада није дошао на посао. Он није присуствовао ниједном дану скупштинских сједница откако је изабран на функцију прије седам мјесеци. Дисциплински одбор парламента одузео му је статус посланика због одсуства. Бирачи су изабрали Хигашитанија прошлог јула.

Познатији је као ГаСи по видео записима о трачевима о славним личностима на Јутјубу. Протјеривање из парламента је најтежа казна која може да буде изречена неком посланику.

То се догодило само два пута од 1950. године и ово је први пут да је посланик искључен због одсуства. Вијеће би требало да формализује одлуку касније ове недјеље.

Вјерује се да овај посланик, који је добио надимак „посланик који се није појавио”, живи у Уједињеним Арапским Емиратима. Он је до сада одбијао да дође у парламент јер се плашио да ће бити ухапшен због оптужби за превару и клевете познатих личности, преносе јапански медији.

Један је од два члана изабрана из опозиционе партије Сеика-јоши-48. Странка, раније позната као НХК партија, позива на реформе јапанског јавног емитера. Странка редовно мијења име из разлога публицитета, објавио је лист Асахи Шимбун.

Прошле недјеље, парламент је захтијевао од Хигашитанија да долети у Токио да се лично извини због одсуства. Законодавци су рекли да ће му то бити посљедња шанса за искупљење. ,Међутим, Хигашитани се није појавио на пленарној сједници. Умјесто тога, он је на Јутјуб каналу објавио да иде у Турску и да планира да плату донира за помоћ Турској, разореној у земљотресу.

Његово одсуство разбјеснило је Сенат - чији су чланови ове недјеље гласали за његово искључење. Његова једина страначка колегиница, Хамада Сатоши, тврди је да је незаконито избацити Хигашитанија због његовог одсуства са сједница. Међутим, одбор је једногласно изгласао његово искључење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана