Италијанка се у својој 90 години вратила да заврши средњу школу

Г.С.
Foto: dadapilan

Анунцијата Мургија је најстарија особа која је икада похађала часове за диплому средње школе након што јој је Други свjетски рат прекинуо школовање.

Италијанка која је пропустила формално образовање због Другог свjетског рата вратила се у учионицу да добије диплому – у 90. години.

Анунцијата Мургија је најстарија особа која је икада похађала часове за диплому средње школе, испит који обично полажу дjеца у нижем средњем образовању у доби од 14 година. Она то ради у школи близу своје куће у Долијанови.

"Волим да учим, увијек ми се то свиђало“, рекла је за Ил Месађеро. "Али када је избио рат, за мене се све промијенило. Морала сам да идем да радим, пошто се моја породица мучила и ја сам морала да помогнем. Некада су могли да уче само они који су имали новца.”

Мургија је рекла да је научила да шије када је била дијете и да је постала кројачица. Али читала је много књига, па је "учила сама, кад год је могла“.

Њене страсти су историја и музика.

"Увијек сам вољела историјске књиге, зато што сам и сама искусила добар дио историје о којој се пише у књигама – видјела сам посљедице Првог свјетског рата и преживјела други".

Мургијина најмлађа другарица из разреда има 16 година, она ће поново полагати за диплому док Мургија буде први пут покушала у јуну. Полагање испита, који укључује тестове из италијанског и математике, неопходно је за напредовање у више средње образовање, које се у Италији завршава са 18 година.

Марина Пилиа, наставница књижевности у школи, описала је Мургију као веома страственог и ангажованог ученика.

"Иако има потешкоћа са слухом, а јуче није била у најбољој форми због пада, она активно учествује у настави, посебно о историји“, рекла је Пилија.

Школа се углавном бави едукацијом одраслих и оних од 16 до 20 година који морају поново да полажу школске испите. Просјечна старост ученика у Мургијином одјељењу је 40 и више, од којих се неки припремају и за диплому средње школе.

"Често су то жене које се враћају у школу након што добију дјецу, или људи који никада нису стекли диплому и потребна им је за посао, јер је то минимални услов за образовање“, рекла је Пилија.

Посљедња особа у Мургијиној старосној групи која је полагала испит у школи била је 87-годишња жена, 2016. Мургија је рекла да су њени наставници "фантастични“, а другови из разреда „као моји унуци“.

"Неки ме прате кући увече, када је мрак“, додала је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана