Ирски хирурзи из стомака жене извадили више од 50 батерија

Kliks
Foto: Printscreen

Хирурзи у Дублину у Сјеверној Ирској извадили су више од 50 батерија из желуца и цријева старије жене.

Батерије су откривене захваљујући рендгенском снимку, након чега је услиједио хируршки захват. Ипак, прогутане батерије нису невиђен случај за љекаре јер се често сусрећу с тим код дјеце. Када дијете прогута малу батерију у облику дугмета, она обично прође кроз организам и буде избачена столицом без узроковања штете, међутим, када се заглаве у грлу, повреде могу бити тешке, а понекад и фаталне.

Пљувачка у грлу може покренути електричну струју, а потом и хемијску реакцију између заглављених батерија што може изазвати опекотине једњака, тешка оштећења ткиве и крварење.

У овом случају је 66-годишња жена намјерно прогутала батерије у намјери да науди себи, али срећом ниједна батерија није блокирала гастроинтестинални тракт, док рендгенски снимак такође није показао знакове структуралне штете на батеријама.

Љекари су прво користили конзервативни приступ како би видјели да ли батерије могу проћи кроз тракт без њихове интервенције, а након једноседмичног посматрања током које је жена избаила пет батерија, већина је остала у организму те није пролазила кроз тракт. Жена је почела осјећати болове у абдомену, због чега је услиједила операција.

Формиран је тим хирурга који је извукао 46 батерија из желуца. Четири батерије су биле заглављене у дебелом цријеву те су и оне избачене.
Жена се након операције у потпуности опоравила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана