Грешком бацио хард диск са 7.500 биткоина у ђубре, сада скупио новац за прекопавање депоније

RTS
Foto: businesinsider

Џејмс Ховелс је рекао да је финансирање обезбjеђено.

„Довели смо стручњака за вјештачку интелигенцију. Њихова технологија се лако може поново обучити да тражи хард диск“, рекао је Ховелс за Би-Би-Си.

Ховелс, ИТ стручњак тврди да је почео да рудари биткоин 2009. године када су први пут створени, а купио их је на хиљаде када је биткоин процијењен на око 130 долара.

Биткоин који се налази на том хард диску сада би могао да вриједи скоро 150 милиона фунти, каже Ховелс.

„Средином 2013. током чишћења, хард диск - тада вриједан неколико стотина хиљада фунти - грешком је избачен и стављен у канту за смеће на мојој локалној депонији, након чега је закопан на лицу мјеста“, рекао је Ховелс за Телеграф 2017. године.

Ховелс је упутио неколико молби Градском већу Њупорта, укључујући понуду да подијели новац, ако му то помогне у потрази за погоном у одређеној области.

Међутим, локалне власти су одбиле да му дозволе да потражи хард диск, наводећи бриге за животну средину. Осим тога, навели су да ће пројекат коштати милионе и да нема гаранције да ће се диск моћи да се „опорави“ или да ће чак радити.

„Вијеће је у више наврата говорило господину Ховелсу да ископавање није могуће и да би само ископавање имало огроман утицај на животну средину на околно подручје“, рекао је портпарол градског вијећа Њупорта прошле године.

Ховелс је сада рекао да ће дати десетину прихода од опоравка хард диска како би град претворио у центар за криптовалуте.

Вјерује и да сада има финансијска средства за ефикасан и еколошки користан начин ископавања локације.

Наводно је саставио тим од осам стручњака специјализованих за области као што су управљање отпадом, извлачење података, сортирање помоћу вјештачке интелигенције и ископавање депонија.

Затражио је и савјет стручњака који је радио за компанију која је повратила податке из црне кутије срушеног спејс шатла Колумбија, пренио је Инсајдер.

Не постоји гаранција да је хард диск са биткоином још на депонији, а подаци на диску можда неће бити у стању које се може да се опорави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана