Чех продавао украсе за јелку с ликом Хитлера, амблемима СС и кукастим крстовима

Agencije
Чех продавао украсе за јелку с ликом Хитлера, амблемима СС и кукастим крстовима

Чешка полиција повела је истрагу против једног Чеха који је на интернету продавао нацистичке украсе за божићну и новогодишњу јелку, стаклене кугле у облику главе Хитлера или са амблемом трупа СС и кукастим крстом, а комплет за нацистички украшену јелку нудио је за 600 евра.

"Украси су од стакла. Ријеч је о неоштећених 12 комада. Продајем у колекционарске сврхе. Ништа не пропагирам", написао је млади Чех у огласу.

Када се за оглас заинтересовала полиција, младић је објаснио чешком листу Млада фронта Днес да је то наводно насљеђе остало од његовог дједа, да не зна гдје је и како дјед набавио кугле са Хитлеровом главом, а да мора да их прода јер му је хитно потребан новац.

Из истог региона Јужне Чешке редовно се, међутим, појављују огласи и понуде нацистичких новогодишњих украса на аукцијским порталима, како је навео чешки лист 2007, 2009, 2012. и 2014. године, а исти украси могу су да се купе у Литванији, док су се донедавно продавали и у Њемачкој. 

"Наши криминалистичари то истражују јер може да се ради о прекршају, али и о кривичном делу", казао је портпарол чешке полиције Милан Бајцура.

Стручњаци за есктремизам у Чешкој упозоравају да је посљедњих година све већа понуда предмета и сувенира са нацистичким симболима, јер се тешко доказује да је ријеч о забрањеном пропагирању фашизма и неонацизма.

"Веома важно је доказати умишљај. У посљедње вријеме је све распрострањенија продаја предмета као што су шоље са Хитлеровим ликом или сатови са кукастим крстом. По мом мишљењу то се шири јер је толеранција према томе већа. Док су прије 15 година људи кажњавани и за продају на колекционарској берзи, сада се толерише много више", казао је стручњак за екстремизам Мирослав Мареш са Масариковог универзитета у Брну.

Недавно је и њемачки амбасадор у Прагу остао шокиран када је у продавници сувенира у центру Прага наишао на гумену маску са ликом Хитлера. "Чеси су толико страдали у време нацистичког режима. Зашто сада продају такво ђубре?", поручио је немачки амбасадор Криштоф Исранг на Твитеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана