Американка у језеру пронашла поруку у боци стару 95 година

ГС
Foto: скриншот

Американка Џенифер Докер недавно је сасвим случајно пронашла флашу с поруком, која је у језеру остављена у новембру 1926. године, након чега је уз помоћ друштвених мрежа успјела пронаћи породицу мушкарца који ју је написао прије 95 година.

Докер је испричала како је одрасла на Црном језеру у Мичигану те је на овој локацији научила управљати бродовима и ронити. Када се прије три године развела и са три сина преселила у Шебоyган, представила је једном од локалних инвеститора идеју о туристичким обиласцима језера.

"Брод који смо купили има прозирно дно, због чега су туре још атрактивније људима. Током пловидбе могу видјети многе ствари - остатке бродова, старе сјекире - а једном смо чак наишли и на трицикл! Језеро је пуно изненађења", испричала је Докер, додавши како је приликом једног зарона пронашла зелену флашу у којој је комад папира.

Подигла је флашу и угледала ријеч "ово" на комаду папира, након чега је изронила и посветила се извлачењу папира из флаше.

"Користила сам малу удицу како бих пажљиво извукла папир који се залијепио за флашу. Затим смо га одмотали и угледали текст: 'Може ли особа која ово пронађе вратити папир Георгеу Мороу из Шебоyгана и рећи му гдје је пронашла флашу?'. Шокирали смо се, било је невјероватно у рукама држати комад хисторије и била сам пресретна", присјетила се Докер.

Фотографије је затим поставила на Фејсбук у нади да ће успјети пронаћи породицу мушкарца који је написао поруку прије 95 година, а број одговора и реакција на објаву је надмашио сва њена очекивања.

"Дан касније ме позвала Мишел Примеау, рекла ми је како је она Георгеова кћерка и како је успјела пронаћи мој број телефона. Испрва јој нисам вјеровала, али се кроз разговор расплакала - што је отклонило све моје сумње. Испричала ми је како је њен отац често бацао боце с порукама у воду, као и да их је често скривао у зидовима кућа које је реновирао. Погледала је датум када је ово писмо написано и закључила да га је Георге написао када је имао 18 година", испричала је.

Додаје како је Мишел након неколико мјесеци допутовала из Детроита како би се упознале те да је тада са собом понијела очев дневник из Другог свјетског рата, како би упоредиле рукопис.

"Није жељела узимати поруку од мене, тражила је да је задржим. Писмо и флаша се тренутно налазе на полици у мојој радњи, заједно с писмом које ми је послала након што ме први пут контактирала. Њена посљедња реченица у писму гласи: 'Зар ово није забавно?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана