10 сујеверја којих се плашимо

ГС
Foto: илустрација

Шта смијемо да једемо, а гдје не смијемо никако да сједнемо - десет ствари у које се вјерују, а које и немају неког смисла!

Главни кривац за сва наша сујеверја је управо подручје на ком живимо. Балкан је кроз историју био под разним царствима, краљевствима и државама. Од сваког смо покупили по нешто и то је створило српски фолклор препун најразноврснијих традиција, обичаја па и сујеверја.

Прикупили смо неколицину сујеверја која у својој смислености доста варирају.

Не пролази испод билборда јер ће ти се догађати лоше ствари

Једно од најраспрострањенијих сујевјерја је управо то да пролазак испод мердевина доноси низ несрећних ситуација у нашем животу. Вјеровање за мердевине није српско и заступљено је по цијелом свету, али да ли сте негдје још чули да је пролазак испод билборда лоша срећа. Ми никада, стога је уврставамо у бизарне.

Не стављај торбу на под јер нећеш имати новца/имаћеш лоше оцјене

Ово сте макар једном сигурно чули од маме или баке. Долазите уморни са седмог часа и коначно бацате торбу са леђа спремни да је оставите на поду до јутра. Међутим, како би она дотакла тло, мајка или бака би Вас упозориле да је истог тренутка подигнете јер ћете у супротном имати лоше оцјене. Ово сујевјерје важи и за обичне торбе, јер ако их не подигнете, нећете имати новца.

Не сједи на ћошку стола јер се нећеш удати/оженити

Ријетко због чега смо спремни да устајемо од славског стола или да се у кафићу сви стиснемо. Међутим ако некоме западне мјесто на ћошку стола, као омађијани, сви се реорганизујемо како би направили мјеста за још једног. Разлог је, можда и најпознатије, српско сујевјерје распрострањено по свим крајевима наше земље.

Када не попијеш сок или воду који су ти послужени у гостима, остављаш домаћину свађу у кући

Једно од насумичнијих вјеровања са ове листе је управо ово. Не знамо зашто али, по народном вјеровању, уколико не попијете до краја пиће које вам је домаћин сипао оставићете му свађу у кући. У неким крајевима је вјеровање исто али умјесто свађе остављате такозване злотворе, који вјероватно чине зло у кући.

Непоједена храна у тањиру слути на рат и гладовање

Уколико сте у гостима и толико сте сити да једноставно не можете више да узмете ни један једини залогај, честитамо, управо сте изазвали ратне сукобе. Шалу на страну али ово сујевјерје потиче из турбулентне историје овог простора, који је кроз вијекове био у константним сукобима. Глад је била доста честа појава у Срба те је сваки залогај био вриједан.

Никако немојте да спремате пилетину за празничну вечеру

Још једно у низу бизарних вјеровања је и ово, уколико за празничну вечеру спремате месо, оно не смије да буде птичије. По овом обичају уколико се ипак одлучите за пернату животињу ваша срећа ће одлетјети из куће и породица неће остати на окупу.

Уколику видите попа ухватите га за дугме

Сви знамо фору за оџачара, уколико га видимо - хватамо се за дугме. Међутим, ако видите попа боље га појурите и ухватите за дугме, јер уколико то не урадите пратиће вас несрећа.

Ако огледало у кући пукне само од себе, пазите се!

Ако вам се икада буде десила оваква ситуација то није зато што огледало не може да поднесе вашу љепоту. По предању, уколико оно пукне само од себе то је зато што ће неко у вашој кући умријети. Огледало је пукло зато што је угледало смрт и јако се уплашило

Упаљач се не поклања

Ово је једно средњошколско вјеровање, али наводно упаљач не смије нико да вам поклони јер ће у супротном ваше пријатељство са том особом бити прекинуто. Као штит од овог сујевјерја, ако вам неко понуди упаљач ви њему за узврат дајте макар динар како би отерали злу срећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана