Контакт с бившим - да или не?

Агенције
Контакт с бившим - да или не?

Да ли можете да претпоставите који проценат људи је у сталној комуникацији са бившима?

Два различита истраживања спроведена на млађим и одраслим особама које су у романтичној вези, открила су колико често комуницирају са бившим партнером/партнерком, као и детаље тих комуникација. Такође, били су питани како је то утицало на однос са тренутним партнером. Сви анкетирани били су у вези више од мјесец дана, а претходна веза трајала је најмање три мјесеца, преноси Космополитан, а пише Мисс7.

Неколико пута годишње или неколико пута недељно?

Показало се да је око 40 одсто анкетираних студената заправо у контакту са својим бившим партнером. Више од 90 одсто њих почело је да се чује или виђа са бившим неколико мјесеци након прекида и готово сви су одржавали комуникацију бар једном у неколико мјесеци. Већина испитаника није заправо превише често комуницирала са својим бившима. Ипак, врло мали број њих, само 13 одсто, остваривао је контакт са својим бившима неколико пута недјељно.

Ко је склонији одржавању оваквих односа?

Испада да што су људи имали озбиљнији однос (свеједно да ли су у браку, вјерени или у озбиљној вези), мања је вјероватноћа да ће одржавати комуникацију с бившима. Међутим, ниво комуникације коју су имали с бившима, није повезан с озбиљношћу њихових веза. Научници претпостављају да је то вјероватно због чињенице да су испитаници истраживања били млађи људи, па нису имали исту количину емоционалних улагања коју би имале зрелије особе.

С друге стране, природа бивше везе никада није била одредница, али јесу осјећања о бившем у тренутку прекида - већа је вјероватноћа да ће се остати у вези с бившим ако и даље према њему постоје осјећања. Такође, вјероватније је да ће се остајати у контакту ако је прекид прошао с минимумом драме и повређеним осјећањима. На крају крајева, они који су се надали да ће опет бити с бившим, вјероватније ће се укључити у комуникацију.

Да ли је у реду остати у контакту након раскида?

Неће увијек бити једноставног “да” или “не” одговора. Постоји много ствари које треба узети у обзир. Погледај своју мотивацију. На примјер, треба да знаш јеси ли планирала да „употребиш” бившег као неку врсту сигурносне мреже у случају да твоја садашња веза не успије. Ако је то случај, одржавање контакта с бившим значајно ће поткопати тренутну везу. Ту су и друга истраживања која сугеришу да ће ти бити много теже да преболиш бившег ако наставиш да одржаваш комуникацију са њим. Дакле, одговор себи мораш дати сама. Ако мислиш да се овдjе наведене ствари не односе на тебе, можда је “сигурно” да и даље разговараш са својим бившим.

Да ли је љубомора ОК, ако је ваш изабраник у контакту с бившом?

Ако знаш да твој партнер још увijек комуницира са бившом, није сасвим чудно што си љубоморна. У доба друштвених мрежа није то тешко сазнати. Ако знаш да разговара са бившом, то не треба да значи да имате врло лошу или тужну везу. Можда је та бивша само члан ширег друштвеног круга твог партнера. Упамти да је такође могуће да је његова бивша истински срећна што сте вас двоје заједно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана