Због чега не можемо да одолимо сласној храни чак и када смо сити?

Агенције
Због чега не можемо да одолимо сласној храни чак и када смо сити?

Храна богата масноћама и угљеним хидратима посебно снажно стимулише центар за награђивање у мозгу што може довести до преједања нездравом храном као што су чипс или кремасти колачи, показало је ново истраживање.

“Вјероватно под утицајем мајчиног млијека снажно реагујемо на храну богату угљеним хидратима и мастима и сматрамо је посебно задовољавајућом због тога што је кључна за преживљавање”, објашњава Марк Титгемајер из келнског Института за истраживање метаболизма Макс Планк, који је спровео истраживање у сарадњи са америчким универзитетом Јејл.


Осим у мајчином млијеку, у природи нема хране која је истовремено тако богата и масноћама и угљеним хидратима, напомињу научници.

Тим стручњака показао је да и масна храна и храна богата угљеним хидратима активирају у мозгу ослобађање допамина, одговорног за осјећај задовљства, иако на различите начине. Комбинација масноће и угљених хидрата појачава тај ефекат задовољства потискујући осјећај ситости.

“То је разлог због кога не престанемо да једемо, чак и ако смо сити”, каже Титгемајер.

Да би испитали склоности ка различитим врстама хране, научници су супроставили 40 добровољаца са рачунарима, а награда у игри је била храна. Храна понуђена у компјутерској игри била је или богата масноћама (сир) или богата угљеним хидратима (пециво), или обоје.

Да би дошли до одређене хране, испитаници су морали да се такмиче са рачунаром. Научници су утврдили да су се испитаници много више надметали за храну која је била богата и мастима и угљеним хидратима.

За вријеме игре, научници су помоћу магнетске резонанце пратили активност мозга добровољаца. Добијена очитавања била су конзистетна у складу са резултатима игре: подручје мозга у коме је центар за награђивање био је најснажније стимулисан храном која је имала високи удио и масноћа и угљених хидрата.

Резултати истраживања објављени су у часопису Cell Metabolism.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана