Вода уместо јутарње кафе

новости.рс
Вода уместо јутарње кафе

Људи веома греше што кад устану умјесто да попију воду, одмах пију кафу. Кафа је диуретик који избацује из организма седам пута више течности него што је у шољици унето!

Најчешћи љекарски савјет током лета је - уносите довољно течности. Упркос томе, према истраживањима, 70 одсто људи на просторима Балкана пије мање од 1,5 литара воде дневно, а четвртина становништва и мање од тога.

"Одмах по устајању наш организам вапи за водом", каже др Петар Боровић, предсједник Савеза за борбу против пушења Србије. "Становништво веома греши што по устајању уместо да попију воду, одмах пију кафу. Кафа је диуретик који избацује из организма седам пута више течности него што је у шољици унето".

Да бисмо били сигурни да наше тијело неће свакодневно бити "жедно", морамо да створимо навику да пијемо најмање шест чаша воде дневно: двије чаше од два децилитра прије доручка, исто толико прије ручка, и по подне.

"У време када нису велике врућине, стандардне дневне потребе за течношћу су 2,8 литара", додаје др Боровић. "Нешто течности унесемо кроз храну, воће и поврће, али треба унети и најмање 1,2 литра воде. Током лета, потребно је значајно повећати унос течности".

Нажалост, много људи има поремећен механизам хидратације, нарушен још у дјетињству, навиком да се дјетету ујутру прво даје храна, па тек онда вода. Чак и одрасли често када су жедни не препознају тај осјећај, него посежу за храном. Пушачи такође имају поремећен осјећај жеђи и често га тумаче као потребу за цигаретом, чак и онда када организам "јавља" да је жедан - појавује се сувоћа уста, поспаност и умор, чак и главобоља.

Како би били сигурни да узимају довољно течности, довољно је да сви ураде једноставан тест - боја мокраће показује да ли сте пили довољно воде: она ујутру може да буде благо жута, али ако се током дана уноси довољно воде, урин ће бити готово безбојан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана