Шта јести након четрдесете и мршавити?

metroportal.hr
Шта јести након четрдесете и мршавити?

Четрдесете су једна од оних важних граница у животу кад се процеси у тијелу мјењају, па ево неколико савјета за мршављење...

Ако сте ушли у четрдесете и видите да је вријеме за скидање килограма, треба да припазите на то што једете јер се процеси у тијелу одвијају на мало другачији начин него што је то било до сада. Организам је подложнији накупљању холестерола и кардиоваскуларним болестима, стога метаболизам треба ојачати исхраном.

За почетак, вода је најважнији дио здраве исхране у тим годинама, поготово ако успијете да се натјерате да престанете да пијете газирана пића. У том ћете случају годишње губити и килограм и по више од оних који настављају пити газирана пића.

Житне плочице требале би да замјене уобичајене ужине из оближње брзе хране јер су сјајан међуоброк пун влакана. На тај начин ћете сагорети више масноћа током вежбања, па се топло препоручује нови одабир омиљене ужине.

Ако сами правите свој мусли, још ћете више профитирати додавањем лана и ораха. Лан је такође пун влакана и здравих масноћа које стабилизују ниво шећера у крви, а због високе количине естрогена помаже при хормонским проблемима. Ораси су препуни омега-3 масних киселина и заситиће вас на здрав начин.

Љута јела утичу на смањење нивоа инсулина који је одговоран и за ниво масти, па почните да користите снажније зачине, а цимет ће вам помоћи у заслађивању пахуљица и кафе. Како пола кашичице има само 16 калорија, замјена шећера циметом биће најбоља ствар коју сте урадили.

За дезерт је обавезна црна чоколада с више од 70 одсто какаа, а има далеко мање угљених хидрата и шећера од обичне, уз већи удио гвожђа и влакана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана