Рижото као из најбољих ресторана

ГС
Рижото као из најбољих ресторана

Ово наизглед скромно јело може испасти лоше на много разних начина: прекувана или некувана рижа, бљутав укус, превише течно – најчешћи су резултати које постижу неискусни кувари. Међутим, ако имате добар рецепт и квалитетне састојке, ваш рижото ће бити раме уз раме са онима из најбољих ресторана. Додајте томе неко добро вино и бићете задовољни и ви и ваши укућани или гости.

Састојци:

1/2кг обичних бијелих шампињона или кримини, браон шампињона

30г сушених вргања

2 кашике маслиновог уља

3 кашике путера

1 већи чен бијелог лука, изгњечен

1 већи лук, фино исјецкан

300г Арборио или кочанске риже

120мл бијелог сувог вина

1200мл пилеће супе

40г пармезана, свјеже изренданог

Со и бибер

Припрема:

У пола литра вруће воде потопите сушене вргање и оставите их тако око 30 минута. Очистите печурке од земље, немојте их прати, него узмите влажну салвету и њоме их бришите.

Ставите пилећу супу заједно са водом у којој су били суви вргањи у неку шерпу и загријте је, нека се кува на тихој ватри све вријеме док правите рижото. Оцијеђене вргање исјецкајте.

У већем, дубљем, тигању или плићој шерпи загријте маслиново уље и 2 кашике путера, на средње јакој ватри. Ставите згњечен чен бијелог лука у шерпу, мијешајте га са масноћом да поприми шмек, а онда га избаците. Додајте исецкан црни лук и пржите га док не постане стакласт, 2-3 минута. Шампињоне заједно са сушеним вргањима ставите да се прже око 5 минута уз стално мијешање.

Затим ставите  рижу и све мијешајте дрвеном варјачом. Послије 3 минута, рижа не смије да потамни, додајте бијело вино. Све вријеме мијешајте рижото, сваки пут кад понестане течности у њему, додајте по једну кутлачу супе. Кувајте уз стално мијешање око 20 минута, најбоље је да га пробате да би утврдили да ли је готов.

Требало би да буде - ни прекуван али ни тврд. Уколико понестане супе, додајте врелу воду. Такође, рижото не смије да буде ни превише течан, а ни густ, више кремаст. На крају додајте со и бибер, имајте на уму да је пилећа супа слана, као и пармезан. Склоните рижото са ватре и онда на крају умијешајте 1 кашику преосталог путера и изрендан пармезан, мало оставите за сервирање.

Рижото служите одмах.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана