Ова јела би требало да знате да спремате до 30. године

Срна
Ова јела би требало да знате да спремате до 30. године

Док некима кување причињава велико задовољство и опушта их у слободно вријеме, другима се чини да никада ни јаје на око неће испржити како треба.

Домаћа кувана храна увијек је бољи избор од готових производа и оне наручене хране, па зато није лоше знати за која јела свјетски кувари сматрају да их треба знати спремити до тридесете године живота.


Шницла

Главни шеф кухиње у лондонском ресторану Парламент сквер Стив Гровс каже за Индепендент да до 30. године треба знати како се спрема укусна шницла. Ако знате да је спремите тако да буде сочна и са неким добрим сосом, неће вам недостајати пријатеља који ће хтјети да подјелите тај ужитак, каже Гровс.

Здрава храна

Филип Рот, власник и кувар ресторана у Лондону, сматра да је важно научити темеље здраве исхране која не мора да буде једнолична и безукусна. Салса је један од примјера тога како намирнице попут рибе могу да буду јела пуна укуса.

Омлет и кајгана, печено пиле, палачинке

Врхунска њујоршка куварица Силвија Балдини каже да би до 30. требало да знамо да направимо одличан омлет и кајгану. Балдинијева открива да се на припреми та два наизглед једноставна јела мјери и кулинарско умјеће професионалних кухара. Омлет треба да буде прозрачан. Њен савјет за укусну кајгану је да се јајима дода мало маслаца, али не и млијеко.

На списку је и сочно печено пиле са добром маринадом, али и палачинке, песто и сос од парадајза. Силвија мисли и да би требало знати направити чоколадни колач и испећи лососа. Балдинијева каже да је лосос изузетно здрав и укусан, а за припрему је довољно 15 минута на средње јакој ватри.

Чоколадни колач

Уз холандез сос и суфле, посластице попут популарних чоколадних колача или карамелизованог тарта од лимуна су основни рецепти на списку шефа Пола Филдинга.

Паеља

Традиционално шпанско јело паеља на списку је кувара Омара Алибоја. Рођен је у Мадриду, а ради у Лондону. Паељу сматра идеалним јелом које се спрема у једном лонцу и може да се савлада из неколико покушаја - лакше него рижото, а одлично је за породични ручак или неко веће дружење.

Добро печено месо

Квалитетно месо доста утиче на укус, каже цијењени шеф Лоа ле Папе, који припрема врхунске деликатесе у ресторану Бурџес хил, у британској грофовији Западни Сасекс. Осим добро припремљеног меса, он савјетује да до 30. треба научити припрему укусног поврћа, сосова, маринаде, кромпира...

Болоњезе, пиринач, поширана јаја

Јаја су увијек популарна, а шеф Пинг Кумбс бира технику поширања. Кување јајета без љуске је захтјеван начин припреме, а ако не желите да се у њу упуштате, пробајте мање захтјеван и многима омиљен сос болоњез. Добро куван пиринач за њега је обавезан и зато то сматра кулинарским умијећем које свакако треба савладати до тридесете.

Опет јаја и лиснато тијесто

Много је лакше припремити јело од 50 намирница, али се више цијени јело од три савршено припремљена састојка - мото је кувара Алека Томаса. И на његовој листи обавезан је холандез сос, као и јаја, поштирна и "бенедикт". А ако стварно желите да се више посветите кувању, онда пробајте сами да направите лиснато тијесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана