Оригинални рецепт за руску салату из 1860. године: А ту је и обични

ГС
Оригинални рецепт за руску салату из 1860. године: А ту је и обични

Празничне трпеза незамисливе су без руске салате, али ниједна домаћица на нашим просторима не прави је по оригиналном рецепту. И за то постоји веома логичан разлог

Прва руска салата појавила се око 1860. године у кухињи кувара белгијског поријекла по имену Лусијен Оливије, главног кувара „Ермитажа”, једног од најпопуларнијих ресторана у Москви. Није дуго требало да ова салата опчини Русе, а потом и читав свијет.

Тачан рецепт био је Лусијенова строго чувана тајна, али се поуздано зна да је у њој било меса тетријеба, говеђег језика, кавијара, зелене салате, јастоговог репа, капара и димљене пачетине. Наравно, и име је заправо добила по њему - Оливијеова салата.

Уз то, оригинални рецепт састојао се и од оригиналног Лусијеновог мајонеза, у који је ишло француско бијело вино, сенф, маслиново уље из Провансе уз наравно, неколико скривених састојака. Састојци су, као и увијек код врхунских кувара, били ријетки, скупи и тешки за припрему, а први рецепт ове салате објављен је у марту 1894. године у руском часопису „Наша пища”, односно „Наша храна”, и овако је гласио:

Два кромпира

Један мали краставац (или велики корнишон)

3-4 листа зелене салате

3 велика репа ракова

1/4 шоље пихтија исјецканих на коцкице

1 кафена кашичица капара

3-5 маслина

и једна и по супена кашика прелива мајонеза

Састојци који су били ријетки и скупи су, како је салата постајала све популарнија међу обичним народом, постепено замјењивани јефтинијом и доступнијом храном. Након што је салата изашла изван граница Русије и други народи су рецепт прилагодили својој кухињи. У салату је додата мрква (што руски кувари и данас сматрају “неопростивим гријехом”), понегдје кукуруз, а умјесто меса рака појавило се пилеће бијело месо, а касније и шунка, пише "Ситимагазин".

Данас и Руси праве „нашу”, савремену верзију са куваним поврћем и шунком или пилетином и поред Русије, изузетно је популарна на Балкану.

Ово је један од добрих рецепата за њену припрему.

Састојци:

150 грама кромпира

150 грама грашка

150 грама шаргарепе

150 грама корнишона (киселих краставчића)

150 грама шунке по избору

300 грама мајонеза

2 тврдо кувана јајета

1 кашика сенфа

2 кашике сока од лимуна

прстохват соли

мало бибера

Припрема:

Сматра се да се кључ за добру руску салату налази у мајонезу и кромпиру. Кромпир ће бити знатно љепши уколико га скувате у кори и тек онда ољуштите и насјецкате. Кромпир, шаргарепу и грашак кувајте одвојено и уз сваки састојак додајте мало соли. Кромпир кувајте неољуштен док не будете могли са лакоћом да га прободете виљушком. Грашак и шаргарепу кувајте по десетак минута, пазите да не буду прекувани.

Када се поврће скува, прелијте га обавезно хладном водом и оставитте да се циједи. Потрудите се да што боље оциједите сво поврће, како би било што чвршће и лакше за обликовање.

Поступак припреме је једноставан - изрежите све састојке на ситне коцкице и помијешајте са мајонезом и зачинима. Искусни кувари предлажу да поврће скувате неколико сати унапријед како би се охладило на собној температури и што боље оциједило. И краставце нарежите нешто раније и добро оциједите како бисте спријечили да ваша салата буде ријетка.

Руску салату можете чувати до два дана у фрижидеру. Ако желите да је користите више дана, у добро затвореној посуди у фрижидеру чувајте насјецкане састојке, а мајонез додајте непоредно прије послуживања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана