Најчешће грешке у припреми пице

Tportal.hr
Најчешће грешке у припреми пице

Избjегните грешке у припреми пице и уживајте у савршеном италијанском специјалитету.

Пица је једно од најдражих јела, идеална за дружења или брзи оброк. Ако вам се догодило да пица не испада како бисте жељели, можда понављате неке од најчешћих грешака у припреми и печењу.

Превише прелива

Иако се на први поглед чини да ће пица бити сочнија ако дате себи одушка, то није тачно. Ако ставите превише надијева, ризикујете да корица буде печена, а средина сирова или ће корица већ загорети док се средина испече. Немојте стављати више од центиметар висине надијева заједно с умаком.

Превише сира

Многима је пица незамислива без сира и то им је најважнији састојак, али ни с њиме не треба претјерати. А како знати да сте претјерали? Док год испод сира видите остале намирнице и умак, све је под контролом. То је уједно и једини начин да се цијели надијев равномјерно испече.

Распоредите намирнице

Понекад у журби на тијесто само набацамо остале састојке не размишљајући о томе да се због тога пица неће равномјерно испећи или ће остати превише корице. Дакле, колико год се журили, равномјерно распоредите све састојке.

Дебљина теста

Једнако је битна као и надијев. Ако код развлачења тијеста примјетите јако танак дио, очекујте да ће пукнути под умаком и осталим намирницама. Радије се потрудите и обликујте нови комад тијеста па га поново развуците.

Врсте меса

Било који тип обрађеног меса попут пршута или кулена неће бити опасни за здравље, али на пицу никада није препоручљиво ставити сирово месо било које врсте, јер постоји могућност да се неће испећи. Тада ризикујете болести и бактерије попут трихинозе, Е. цоли или салмонеле.

Правило од пет минута

Када се чини да је пица готова, оставите је још пет минута у рерни. Ако је одмах извадите, могуће је да корица неће бити довољно хрскава. Знаћете да је готова када рубови почну добијати смеђе-златну боју. И на крају, оставите је барем пет минута да одстоји ван рерне прије сечења, јер ће бити лакше раздвојити надијев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана