Најбоље љетње намирнице

Guardian
Најбоље љетње намирнице

Када је исхрана у питању, љето је једно од најзахвалнијих годишњих доба, јер се на нашој трпези тада могу наћи свјеже намирнице по веома повољним цијенама. Ево пет најјачих љетњих адута...

Боровнице

Можда нису најбољи извор витамина, али боровнице имају свој тајни адут – флавоноид. Управо је он главни кривац за модро плаву боју боровница, а има и нашем организму може бити од велике користи.

Због високог садржаја флавоноида, боровнице су одличне у лијечењу оштећених функција капилара и вена. Многе студије су показале да флавоноид има антитромботска својства, а због њега боровнице могу дјеловати и као антиоксиданси.

Осим тога, боровнице су се показале и као добар савезник у спречавању развијања ћелија рака, али и као заштита од инфекција уринарног тракта. И све то са веома мало калорија у себи.

Риба и морски плодови

Многима је прва асоцијација на љето – море, а када је исхрана у питању ту су и морски плодови. Осим нама већ добро знаних пастрмки, ослића или шарана, када буџет то дозволи, почастите се лососом или туњевином, а можете размислити и о томе да у свој мени с времена на вријеме уведете и морске полодове.

Све ове намирнице богате су омега-3 масним киселинама, о чијем благотворном дејству је већ било ријечи.

Када је у питању начин припреме рибе, покушајте да сваки други пут умјесто гриловања одаберете укусну маринаду.

Парадајз

Још једна нискокалорична, витаминска бомба. Витамин Ц, бета каротен, калијум... Све се то у великим количинама налази у парадајзу, и то уз висок ниво ликопена који парадајзу даје посебан значај у нутриционистичком свијету. Осим тога, позната су и антиоксидантна дејства парадајза

Било да исхрану обогаћујете парадајз-сосевима или волите да се расхладите соком од парадајза, овај рајски плод ће вам свакако користити.

Ипак, док траје љето потрудите се да једете свеж парадајз, а имајте на уму и то да један парадајз има свега двадесет пет калорија.

Диња

Тешко је одлучити се којој воћки припада позиција владара у љетњем краљевству, али је диња један од најозбиљнијих кандидата. Сочан и укусан, комад диње биће више него добра замјена чаше сока цијеђене поморанџе.

Порција диње има само педесет седам калорија, али је ту смјештено све што вам је потребно за преживљавање врелог љетњег дана.

У овом случају посебну пажњу требало би да обрате особе са високим нивоом шећера у крви, јер диња најчешће није намирница која им се препоручује.

Вода

Иако није намирница у класичном смислу, вода је ваш најбољи савезник у борби за здраво и лијепо љето. Било да је ријеч о хидратацији, љепшој кожи, диуретичким ефектима, већој енергији, губитку килограма или једноставно освјежењу, чаша воде је ту за вас.

Оброк можете обогатити водом са комадима лимуна, лимете или поморанџе, чиме ћете унијети знатно више витамина.

Уколико спадате међу оне који као изговор често наводе то што су заборављају да пију воду, носите са собом флашицу воде и сваки пут када посегнете за торбом, она ће послужити као подсјетити за освијежење.

Извор: Гуардиан

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана