Kако исjецкати лук без суза?

Aгенције
Kако исjецкати лук без суза?

Спремате романтичну вечеру пред његов долазак, а маскара вам се размазује јер од лука плачете. Не иде! Или, још горе, почињу да вам испадају сочива јер је лук много љут. Да се овакве непријатне ситуације не би дешавале доносимо вам неколико трикова како да исjецкате лук суза.

Када сијечемо лук ослобађа се ензим синтаза лакриматорног фактора. Тај ензим реагује са сулфоксидима (којима лук обилује) и претвара их у сулфатну киселину. Она је јако нестабилна и брзо прелази у син-пропантиал-С-оксид. Када је осјете нервни завршеци наших очију, препознају је као материју која би могла да оштети наше очи. Сигнал се шаље у мозак, он преноси информацију до жлијезда које су одговорне за сузе и ми, против своје жеље, почињемо да плачемо. То је биологија и хемија.  

А како то избјећи?

1. Ћелије хладног лука спорије реагирају када се он исјече, па зато ово поврће охладите пола сата у фрижидеру прије сјецкања. Можете га и замрзнути на десет до петнаест минута.  

2. Лук сијеците ножем с оштрицом од нерђајућег челика коју сте претходно испрали под млазом воде. Оштрица би требало да буде мокра како би привукла састојке лука који дјелују као сузавац.

 

3. Лук сијеците у близини свијеће – топлина ће привући сумпор који заузврат неће нагризати ваше очи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана