Идеје за васкршњу декорацију стола: Цвијеће за дах свјежине на празничној трпези

Невена Бунић
Идеје за васкршњу декорацију стола: Цвијеће за дах свјежине на празничној трпези

Васкрс асоцира на поновно рађање, буђење природе па је пожељно да на столу буде доста мотива са овом темом. Креативност је оно што се највише цијени, а њу ћете постићи само ако имате велику жељу и вољу да овај празник прославите у предивно декорисаном амбијенту.

Лијеп и занимљив декор, уз богату трпезу донијеће позитивну енергију и направити атмосферу у духу Васкрса.

Прва ствар коју треба да урадите је да се ослоните на годишње доба које је стигло, односно прољеће. Када смо инспирисани природом, грешака нема, а прољеће нуди дивно свјеже цвијеће. Оно може послужити за прелијепе аранжмане који ће унијети дах свјежине.

Лале су симбол прољећа, а њихове грациозне латице изгледају невјероватно са живописно обојеним васкршњим јајима. Могу се искористити и мирисни бијели љиљани, који стварају складну и смислену декорацију.

Веома су важне и салвете, као и прстење за салвете. Можете одабрати платнене салвете са темом Васкрса или једнобојне, које ћете накнадно декорисати гранчицама или цвијећем. Лијепе салвете, столњак и занимљиво прстење појачаће ефекат свечаног стола.

 

Столњак

Столњаци у хладним неутралним нијансама су савршени за стварање позадине за празнични декор. Васкршње декорације изгледају предивно и узбудљиво на обичном столњаку и салветама са цвјетним принтовима.

Тањири у веселим бојама, попут жуте, зелене или ружичасте, као и чиније са цвјетним отисцима, унијеће ведрину. Бијела чипка, шарене траке и зелени украси изгледају сјајно у комбинацији са свјежим цвијећем.

У сам центар стола, који привлачи највише пажње, можете поставити велику корпу са зеленилом и јајима. Стаклене велике вазе напуњене декоративним јајима са неколико гранчица изгледаће импресивно на средини стола. Узмите мало маховине и поставите је на сто. На њу ставите по неког зеку и јаја у веселим прољећним бојама. Такође, свијеће у облику јајета могу изгледати врло декоративно.

Када завршите са декорисањем стола, потрудите се и да храну аранжирате лијепо. Уколико сте вјешти у декорисању хране, одаберите мотиве зечева, шаргарепа и декоришите укусно припремљена јела.

 

Пастелне боје

Приликом уређења дома најпопуларније су декорације у пастелним нијансама. Оне највјеродостојније приказују прољеће и свакако су савршен избор за постизање празничног угођаја. Искористите само неколико расцвјеталих прољећних грана или подметач с цвјетним узорцима и ваш савршен васкршњи сто је готов. Комбинујте боје које волите и додајте неки неповезани комад, да би ваша декорација била што забавнија. Инспиришите се овим примјерима и будите креативни.

 

Креативни украси

 

Овал пун идеја

На већи овал поредајте васкршње детаље - птичице, пилиће или зеке. У средину ставите свијећу, па редајте разноврсна јаја. Ово је одличан аранжман за сто или већу комоду.

 

Бајковита чинија

Од веће чиније, какву сигурно имате у кући, без по муке можете да направите предиван аранжман. Напуните је јајима, па их поспите латицама цвијећа. Играјте се, комбинујте различито цвијеће у бар двије боје и добићете диван украс за сваки кутак у вашем дому.

 

Дрво

Пронађите грану неког дрвета, па је забодите у цвјећарски сунђер. Сваку гранчицу омотајте украсним папиром и добићете нешто налик васкршњој јелки. Потом на сваку гранчицу окачите вјештачка јаја.

 

 

 

Рецепти

 

Рафаело торта

 

Потребни састојци:

 - 7 бјеланаца

 - 150 г шећера

 - 1 врећица ванилин шећера

 - 1 врећица прашка за пециво

 - 70 г пшеничног оштрог брашна

 - 150 г кокосова брашна

 - 7 жуманаца

 - 2 врећице пудинга од ванилије

 - 700 мл млијека

 - 100 г маслаца

 - 100 г шећера у праху

 - 500 мл слатке павлаке

 - 12 комада петит кекса

 - 100 мл млијека

 - 2-3 кашике мараскина

 - 50 г кокосова брашна

 

Припрема

 

Бјеланца умутите у снијег и постепено додајте шећер и ванилин шећер уз мијешање. Прашак за пециво помијешајте с брашном те додајте бјеланцима, а затим лагано умијешајте кокосово брашно. Смјесу улијте у калуп за торте, који сте обложили папиром за печење. Пеците у рерни загријаној на 170 степени око 15-20 минута док површина не постане жута. Бисквит охладите и ставите на тањир тако да горњу страну окренете према доље. Можете га навлажити са мало млијека. Жуманца измијешајте с пудингом и 200 мл млијека. Преостало млијеко ставите да се кува и кад заврије умијешајте припремљену смјесу. Кувајте уз мијешање док се не почне згушњавати, а затим макните с ватре и охладите. Маслац и шећер измијешајте миксером и умијешајте у хладну крему. Слатку павлаку умутите у шлаг и умијешајте у крему. На бисквит ставите пола креме, затим посложите кекс који сте умочили у смјесу млијека и мараскина. Прекријте остатком креме. Торту поспите кокосовим брашном.

 

 

Васкршње погачице

 

Потребни састојци:

- 1 кг глатког брашна

- 25 дкг шећера

- 8 дкг свјежег квасца

- 8 жуманаца

- 4 бјеланца

- 1 наранџа (кора и сок)

- 1 лимун (корица)

- 1 кашика рума

- 0,5 дл уља

- 15 дкг растопљеног маслаца

- 1 дл топлог млијека

- 4 ванилин шећера

- мало соли

 

Припрема

 

У већу посуду просијте брашно и направите удубљење у које треба да улијете промијешани квасац са мало шећера и млијека. Док се квасац пјени, у другој посуди направите снијег од бјеланаца, полако додајите жуманца, па све остале састојке. Када је квасац повећао обим, полако додајте смјесу, руком направите мекано тијесто и оставите га на топло да се диже. Дигнуто тијесто премијесите у четири-пет лопти и ставите их у највећи лим, обложен папиром за печење на топло да се дижу око пола сата,  па пеците у угријаној рерни на 170 степени 30-35 мин. У здјелици измијешајте јаје с мало воде, извадите погаче из рерне и премажите их. Поспите са доста шећера и вратите у рерну пар минута.

 

Маринирана јагњетина из рерне

 

Потребни састојци:

- један и по до два килограма јагњетине (најбоља је предња страна с бубрежњаком)

- со по укусу

За маринаду:

- двије кашике маслиновог уља

- пола мале кашике мајчине душице, рузмарина,

- мало црног вина

 

Припрема

Маринирање јагњетине:

Месо прелијте врућом водом, осушите га и обришите или га мало оперите топлом водом, па обришите и натрљајте сољу по укусу ујутро и нека одстоји до увече, неких десетак сати. Затим када је одстојало на хладном премажите га рузмарином, мајчином душицом и маслиновим уљем и нека стоји преко ноћи и ујутро ставите мало црног вина, те окрените месо. У великој тепсији загријте уље, додајте месо и ставите у рерну. Пеците 40 минута, с тиме да који пут погледате и залијете га масноћом. Након 20 минута ставите кромпир, а с њим можете и поврће (лук, паприку или парадајз). Када је готово нека мало одстоји пет до десет минута и нарежите на комаде.

Уз месо можете послужити и салату од кромпира, зеља и мркве.

 

 

 

Освјежавајућа салата

 

Потребни састојци:

 - 2 млада лука (мања)

 - 100 г грашка (скуваног и охлађеног)

 - 1 краставац

 - 6-8 ротквица

 

Прелив:

- 180 г јогурта

 - 1,5 кашика лимуновог сока

 - 1 кашика маслинова уља

 - 1,5 кашика свјежег першуна (ситно насјецканог)

 - пола кашичице мљевене куркуме

 - трећина кашичице шареног мљевеног бибера

 - 1 кашичица мирођије

 - 1 кашичица рена с павлаком

- пола кашичице соли

 

Припрема

 

Скувајте грашак у благо сланој води, оциједите га и пустите да се охлади. За то вријеме оперите и нарежите поврће. Насјецкајте першун и мирођију. Добро измијешајте све састојке за прелив који након мијешања прелијете преко салате, измијешајте и послужите.

 

Васкршњи кекс

 

Потребни састојци:

- 250 г брашна

- 150 г маслаца

- 100 г шећера у праху

- мало соли

- жуманце

- бјеланце за декорацију

- кристал шећер за декорацију

 

Оставите маслац на собној температури да омекша, па га помијешајте са шећером, жуманцетом и сољу. Рукама умијесите глатко тијесто, увијте га у фолију и оставите у фрижидеру да одстоји око један час. Охлађено тијесто развуците оклагијом на дебљину прста, а потом модлом вадите кекс. Поредајте га на плех обложен папиром. Кексиће премажите умућеним бјеланцетом, а потом их поспите кристал шећером и пеците 12 минута на 180 степени.

 

Прољећна пита

 

Потребни састојци:

 

За тијесто:

- 250 г оштрог брашна

- 120 г маслаца/маргарина

- 2 јаја

- мало соли

- пола кесице прашка за пециво

 

Прелив:

- 3 јаја

- 1 везица зеленог дијела младог лука

- 150 г куване шунке

- 40 г пармезана

- 1 кисела павлака

- 3 коцкице фета сира

- бибер

- 3-4 кисела краставца

 

Припрема

 

Од наведених састојака замијесите тијесто и нека одлежи пола сата у фрижидеру. Зелени дио младог лука, киселе краставце и кувану шунку ситно насјецкајте. Након тога помијешајте их са киселом павлаком, јајима, пармезаном, здробљеним фета сиром и бибером. Тијесто разваљајте и ставите у калуп за пите, на њега истресете прелив и пеците пола сата у загријаној рерни на 200 степени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана