Грицкалица коју можете јести у неограниченим количинама

zadovoljna.hr
Грицкалица коју можете јести у неограниченим количинама

Нутриционисти истичу да је кељ врло здрав, а припремљен у рерни задржава све нутријенте и намеће се као најпожељнија здрава грицкалица. За укусан чипс од кеља доносимо рецепт након којег ћете заборавити на масне листиће кромпира.

Кељ садржи фитонутријенте који побољшавају природно чишћење, тј. детоксикацију тијела, обилује калцијумом и магнезијумом, који су неопходни за здравље костију. Само 100 грама кеља садржи дневни препоручени унос омега 3 масних киселина, нуди огромну дозу Ц витамина и витамина Б6, који су одговорни за производњу серотонина и допамина одговорних за срећу и добро расположење.

Сви ови позитивни утицаји на човјеково здравље разлог су због којег кељ називају супернамирницом, а најпопуларнија припрема овог лиснатог чудотворца је у облику чипса.

Кељ исушен у рерни, за разлику од куваног, све храњиве састојке задржава на једном мјесту, а уз додатак омиљених зачина постаје пожељнија и прије свега здравија алтернатива чипсу од кромпира.

Чипс од кеља

Састојци:

- 1/2 главице кеља

- со

- прстохват чили папричице

- 2 кашике маслиновог уља

- 2 кашике свјеже цијеђеног сока лимуна

- 2 кашике мљевених бадема

Припрема:

1. Одвојите листове кеља и добро их исперите, поређајте их по кухињском папирном убрусу и оставите да се потпуно оциједе.

2. Двије кашике сока лимуна помјешајте са двије кашике маслиновог уља, умјешајте прстохват чили папричице и мљевене бадеме, па смјесу прелијте преко, на комадиће исцјепканих листића кеља.

3. Расподијелите листове на масни папир, па ставите у рерну на 175 степени и пеците десетак минута, док рубови кеља лагано не постану смеђи. На крају поспите с мало соли, охладите и послужите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана