Џејми Оливер: Ћевапи и ајвар идеални за Мундијал

Б92
Џејми Оливер: Ћевапи и ајвар идеални за Мундијал

Џејми Оливер, један од најпознатијих свјетских кувара, објавио је своје кулинарске препоруке за предстојеће Свјетско првенство у фудбалу, а на листи препорука нашли су се и ћевапи и ајвар.

Ако је фудбал најважнија споредна ствар на свијету, онда је храна најважнија споредна ствар током гледања фудбалске утакмице. Нарочито када је у питању Свјетско фудбалско првенство, које ће овог љета одржати по двадесети пут, и то у Бразилу.

У сусрет једном од најважнијих спортских догађаја године, Џејми Оливер је за потребе свог часописа "Jamie" направио листу јела, из различитих земаља, која савршено иду уз фудбалске утакмице. А посебно мјесто на листи заузимају босански ћевапи и ајвар, за које Џејми тврди да су главни састојак "савршене фудбалске гозбе".

Препоруку ћевапа прати Џејмијев рецепт за припрему омиљених балканских месних залогаја, који је саставио након ранијих обилазака Балкана, када је открио и чари домаћег ајвара.

Осим ћевапа и ајвара, популарни британски кувар препоручује и "ел хам лахлоу", сласно јагњеће печење са шљивама и наранџиним цвијетом, које се једе на сјеверу Африке, највише у Алжиру. Ово јело је за многе муслимане у Алжиру први оброк који једну након рамазанског поста.

Још једно традиционално афричко јело, са западног дијела континента нашло се на Џејмијевој листи. У питању је "jollof rice " (Benachin), јело које је нарочито популарно у Гани. Састоји се од пиринча помjешаног са парадајз пиреом, црним и бијелим луком, першуном, вином, бројним локалним зачинима и, према Џејмијевој препоруци, треба га служити уз добро печене комаде пилетине и кришку лимуна.

На листи препорука нашао се и традиционални гост гозби у Јужној Кореји, јело "japachae" (Dangeueon), необичне кнедле од кропмпира које најчешће иду уз сочан комад меса, или се служе са тофу сиром за вегетеријанце.

За добро зачињене, ватрене латинске укусе Џејми је одабрао колумбијско јело "арепас", популарно тијесто са комадима свињетине, које се у најразличитијим варијацијама може јести на уличним киосцима широм Јужне Америке. Уз пиће за загревање прије утакмице Џејми препоручује још једно "улично јело" из Јужне Америке, чувени "балеадас" на једноставан начин на који се спрема у Хондурасу: направите тортиљу и напуните је састојцима као што су комадићи кобасице, фете и чедар сира, пржених јаја, пасуљ…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана