Чесница и вино круна трпезе

Жељка Кокот
Чесница и вино круна трпезе

Једна од основних хришћанских врлина је скромност те послужење на божићној трпези не мора обиловати многобројним јелима, али је нужно да први мрсни оброк у новој години буде "зачињен" миром и слогом укућана те је баш због тога Божић посебан празник.

Једноставну, али сходно обичајима свечану, декорацију стола чине воштана свијећа, жито, ораси у љусци те гранчице бадњака и слама која симболизује јасле у које је син Божији по рођењу положен.

Неизоставни детаљи који на божићној трпези имају своју симболику су чесница која представља тијело Христово, вино  крв Његову, мед добре стране овоземаљског живота док је со сила која чува оно што је Господ створио на земљи.

Свака домаћинска кућа се, сходно могућностима, придржава обичаја па се на божићној трпези обавезно морају наћи печеница  и чесница уз које се обично наздравља ракијом или вином.

Код Срба је печеница обично прасе или јагње, а вјерује се да живини није мјесто божићној на трпези због тога што симболизује назадовање и растурање куће јер кљуца и баца земљу иза себе.

Чесница се мијеси од бијелог брашна, без квасца, са водом и машћу. Окреће се као славски колач, прелива вином те ломи.

Традиција налаже да се по један дио чеснице остави положајнику, односно особи која на божићно јутро прва уђе у домаћинску кућу те укућанину који није у могућности присуствовати божићном ручку.

Разноврсност слатких и сланих јела зависи и од маштовитости домаћице, а често се на божићној трпези налазе цицвара, разне врста пита, ролата и кифлица те неколико врста колача.

Објед започиње ломљењем чеснице уз поздраве "Мир Божји, Христос се роди" и "Ваистину се роди" након чега домаћица износи на трпезу топла и хладна предјела.

Традиционална божићна јела

 

Слана јела

Цицвара

 

Цицвара је једно од најједноставнијих, традиционалних јела које се припрема од сира, кајмака и кукурузног брашна.

За припрему цицваре потребно је припремити: пола килограма сира, чашу воде, чашу млијека, 200 грама кајмака и кукурузно брашно.

Сипати у шерпу воду и млијеко те пустити да се загрије. Додати сир и мијешати док се не растопи. Када све прокључа сипати лагано брашно непрестано мијешајући  све док се маса не уједначи.

Мијешати све док цицвара не почне "пливати" у ослобођеним масноћама. Посолити по укусу и посути сјеченим першуном.

 

Домаћа супа

 

Опојни мирис пилеће супе одлично стимулише апетит те се ово укусно топло предјело обавезно послужује у свим свечаним приликама.

За припрему домаће супе потребно је: једно пиле, три главице лука, велики бијели кромпир, три корјена першуна, двије тиквице, седам шаргарепа, три целера, веза першуна, со и црни бибер.

Пиле прелити хладном водом, пустити да вода прокључа и додати лук, кромпир, шаргарепу и коријен першуна исјецкан на коцкице. Кувати поклопљено око 90 минута. Додати целер и першун те кувати још око 30 минута. Извадити месо и очистити од костију, вратити те супу зачинити по укусу.

 

 Домаћа пита                            

 

Сирница или пита са сиром се, од давнина, припремала у посебним приликама када домаћица жели изненадити госте и показати спретност у кухињи.

За припрему домаће сирнице неопходно је припремити: 500 грама брашна, со, уље и воду за тијесто те два јајета, пола килограма сира, 100 грама кајмака и со за фил.

Од брашна, мало уља, воде и соли мијесити тијесто за питу све док не почне да се одваја од руку. Подијелити на два дијела и оставити да "одмори" око 20 минута.

Јуфку развући оклагијом те на крајеве стављати припремљен фил, заролати ка средини, пресјећи између и правити колутове једнаког облика.

Поредати у тепсију, помастити и испећи. Служити уз домаће кисело млијеко.

 

Печеница

 

Да би Божићно славље било потпуно неопходна је печеница, обично младо прасе или јагње, које се пече на ражњу. Како би месо било што укусније и сочније неопходно га је добро посолити, оставити да одстоји усољено прије печења. Препоручљиво га је неколико пута прелити црним вином у току печења како би имало лијепу румену корицу. 

Сарма

 

Поред печења обавезно се служи и сарма за коју је потребно спремити главицу киселог купуса, 600 грама мљевеног јунећег меса, двије шоље пиринча, главицу црног лука, пар ченова бијелог лука, 200 грама сувих ребара и 100 грама димљене сланине и зачине по жељи.

Неопходно је раздвојити листове купуса те их опрати у хладној води како не би били превише кисели. Узимати лист по лист и пунити припремљеним филом, мотати и редати у дубљи лонац. Између сарми ставити суво месо и сланину, налити водом и кувати на лаганој ватри. Сарма ће бити укуснија уколико се дуже крчка.

Слана јела

Жито торта

 

 

Незаобилазан пратилац свечаног божићног ручка су торте и колачи којима се посебно радују најмлађи укућани.

Празничну трпезу ће одлично обогатити кремаста жито торта  препуна ораха која ће задовољити апетите и најзахтјевнијих дегустатора.

За двије коре, које се пеку одвојено, неопходно је припремити 10 јаја, 10 кашика шећера, 5 кашика мљевених ораха, 5 кашика брашна и пола кесице прашка за пециво.

Посебно умутити бјеланца, а у жуманца додати шећер, брашно, орахе и прашак за пециво те пажљиво ручно умијешати измућена бјеланца. Печене коре пресјећи на пола.

За фил је неопходно набавити скувати 4 врећице пудинга од ваниле у 1,5 литара млијека те охладити. У међувремену умутити 500 грама маргарина са 20 кашика шећера у праху те додати 400 грама мљевених ораха и кашичицу мушкатног орашчића. Филовати торту и украсити шлагом.

 

Ванилице

 

Један од колача које су баке правиле одвајкада за сваки празник, па и Божић, су ванилице за које је потребно спремити килограм брашна, пола килограма домаће свињске масти, шољу шећера, шољу јогурта, домаћи џем и шећер у праху.

Умутити маст и шећер па додати јогурт и брашно те од тијеста чашом или модлицом вадити ванилице и редати у плех. Печене колачиће спајати џемом те обилно посипати шећером у праху и замирисати ванилин шећером.

 

Куглице од кафе

 

Мале слатке куглице од кафе су посластица која мами изгледом и укусом, а за њихову припрему потребно је 200 грама мљевеног кекса, 20 кашика ораха, 130 грама шећера, двије штангле чоколаде и скувана јака домаћа кафа.

Потребно је помијешати кекс, шећер, орахе и отопљену чоколаду те додавати кафу како би се формирале куглице величине ораха.

Божићни пост

Божићу претходи вишедневни пост који се, према ријечима владике Николаја Велимировића, састоји од уздржавања од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дјела те у умножавању молитава и доброчинстава.

Бадње вече

Обичај је, да се на сто, постави сито или тепсија у коју домаћица ставља четири велике румене јабуке, жито, кукуруз, новац, суве шљиве и орахе. Све наведено представља жељу за напретком и добрим животом у кући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана