Божићни пост: Предвидите и организујте набавку за три главна оброка

Б92
Божићни пост: Предвидите и организујте набавку за три главна оброка

Почео је шестонедјељни божићни пост. Поред уздржавања од лоших мисли, обавезна је промјена јеловника и подразумијева се количински мањи унос хране.

Оброци су углавном засновани на житарицама, јелима од рибе, воћу и поврћу. Нутриционисти иначе заговарају повремено контролисано гладовање, јер олакшава организам и подстиче елиминацију штетних материја.

Кажу да је посна храна здрава, али је важно да једете разноврсне намирнице.

За здравље, с друге стране, није добро што многи током поста уносе више тјестенина и слаткиша.

Ако једете разноврсну посну храну, знајте да она убрзава метаболизам, добро дјелује на срце и крвне судове, а помаже и у борби против алергија и мигрена, чак и ублажава симптоме ПМС-а.

Риба, која се најчешће једе приликом поста, смањује ниво лошег холестерола у крви.

Пост искључује из јеловника намирнице животињског поријекла и већи део анималних производа који су главни извор бјеланчевина.

Традиционални посни јеловници здрави су и зато што подразумијевају смањени унос засићених масноћа које су повезане с настанком холестерола опасног због тога што изазива таложење на зидовима крвних судова. Управо због тога оваква исхрана смањује ризик од настанка лошег холестерола.

Ево како би требало да изгледа правилна и уравнотежена исхрана током поста:

Обавезно је предвидети вријеме и организовати набавку за сва три основна дневна оброка.

Сваки дан треба унијети оброк од махунарки (грашак, сочиво, пасуљ, леблебије, бораније, печурке) које имају низак гликемијски индекс, а пружају довољно енергије за бројне дневне активности. Од махунарки могу да се кувају чорбе, да се праве салате, пиреи, пите, варива и мусаке.

Свакодневно у организам треба унијети два и по литра воде и чаја.

Греше они који пост схватају као систематско изгладњивање. У жељи да буду дослиједни, а без могућности да организују себи правилну посну исхрану током дана, систематски се изгладњују, што утиче на расположење.

Имајте на уму да пост није изговор да будете на некој врсти дијете, већ је циљ чишћење тијела, јачање воље и слављење бога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана