Бијељинка Владанка Владић у ужем избору за најбољу домаћицу Америке

Срна
Foto: Фејсбук

БЕОГРАД- Промотер српске кухиње у САД Владанка Владић, поријеклом из Бијељине, ушла је у ужи избор за побједника националног америчког такмичења које организује амерички магазин "Бон апетит" за најбољу домаћицу Америке.

Владанка, која је већ власник шест титула најбоље америчке домаћице и куварице, на такмичењу магазина "Бон апетит" учествује у полуфиналу са још 30 такмичарки.

Прихваћена је као Американка српског поријекла која се бави кулинарством, домаћинством, али и образовањем младих мајки и дјеце за борбу против гојазности.

Рођена је у селу Међаши код Бијељине, завршила је Медицинску школу у Београду, а Војну школу у Рајловцу. Радила је у Ваздухопловном заводу у Батајници, али се 1989. године одселила у САД.

У Флориди је 1993. године са мужем отворила два ресторана, а када су их продали преселили су се у Калифорнију 1998. године и отворили грађевинску фирму. Као удовица данас живи са својом дјецом Микаелом и Марком у Темекули у Калифорнији.

Владанка истиче да ће 80 одсто новца од награде која износи 50.000 долара донирати за спремање готових јела за дјецу без родитеља, угрожене самохране мајке и породице чији чланови болују од рака.

Она је изјавила за амерички портал српске дијаспоре "Сербијан тајмс" да се посветила кулинарству, јер је гојазност младих у САД постала друштвена болест број један, са високом стопом смртности.

"Као здраву храну понудила сам српска кашаста јела, прије свега качамак, потом проју и све врсте наших пита. Моје рецепте комбинујем са руским, италијанским, азијским јелима. Имам срећу да су Американци препознали мој напор и да ме подржавају", каже Владанка.

Владанка је четвороструки шампион дјечије кухиње у САД, а њене образовне ТВ емисије и спотове гледа више милиона Американаца.

Главни дегустатори на њеном сајту су њена дјеца, мајка Марица, тетка Милкица и родбина.

Звање "Мајстора варјаче" освојио је њен рецепт печених бабура из Ваљева и црвене врањанске паприке, које се са поврћем и лимуном претварају у храњиву салату за малишане.

"За моје кулинарство Американци су рекли да је заборављена умјетност кухиње. Спремам по старим српским рецептима јела са пуно правог воћа и поврћа, домаћим тијестима, млијеком и месом, које код старијих Американаца буде сјећања на прошлост, када се у САД јела здрава храна", каже Владанка.

Прије двије године, током посјете Србији, снимила је серијал репортажа о љепотама Србије и о сластима српске кухиње, а њене репортаже се и данас приказују на чак 223 локалне телевизије у САД и на једном националном каналу.

"Јако сам срећна што се мојој организацији, као донатори и сарадници, све више придружују амерички Срби, што доприноси афирмацији и угледу нашег народа. Срећна сам и када на гласању видим имена наших људи, јер ме они приближавају отаџбини и завичају", наводи Владанка, која је у својој башти засадила и српску лозу да би могла за Американце да производи ракију.

Владанка истиче да њеној дјеци прија боравак у БиХ и Србији, те додаје да планирају нову посјету Бијељини и Београду чим прође пандемија вируса корона.

Сви који желе да подрже Владанку да побиједи на овом такмичењу могу да гласају преко линка: https://favchef.com/2021/vlada-vladic

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана