Гдје се гојите? Сазнајте у који тип од ових 5 спадате и како да тај проблем ријешите

Агенције
Гдје се гојите? Сазнајте у који тип од ових 5 спадате и како да тај проблем ријешите

Зашто нам се масно ткива највише скупља на одређеном дијелу тијела? Много жена је себи поставило ово питање, а наука каже да то има везе са одређеним здравственим навикама.

Кад схватите зашто се највише гојите у стомаку или бутинама лакше ћете одабрати режим исхране и врсту вјежби које ће вам помоћи да смршате.


Ево пет најкритичнијих подручја на тијелу и како поступити.

Горњи дио тијела

Масно ткиво највише се скупља на стомаку, леђима, раменима, предијелу груди и на рукама до лакта. Узрок је погрешна исхрана и недостатак вјежби. Уведите промјене у исхрани које укључују уношење 500 до 1000 калорија мање дневно, пет пута недељно вјежбајте 30 до 60 минута, а најбоље су кардио вјежбе (вожња бициклом, брзо ходање), пише Дневно.хр.

Вјежбе радите темпом уз који вам није напорно да разговарате са другом особом. Укључите и вјежбе за горњи дио тијела попут склекова, трбушњака, згибова, екстензија и слично. Ако вам се масно ткиво највише скупља на стомаку, куковима и задњици изаберите вјежбе за доњи дио тијела, а одличан избор су кружни тренинзи и бициклизам.

Гојите се у стомаку

Ако се највише гојите у подручју стомака то може да буде знак претјераног рада хормона стреса кортизола. Трудите се да се храните што здравије, уносите пуно влакана, витамина, минерала уз комбиновање вјежби које укључују и технике за лакше подношење стреса, као што су јога и пилатес.

Ако вам је пак стомак стално надут (без присутности сала на леђима) то може да буде посљдица потешкоћа с дисањем или претјеране конзумације алкохола. Смањите унос алкохола или посјетите љекара ако имате проблема с дисањем.

Наслаге од стомака ка грудима

Ово је знак је да нисте довољно физички активни и да се храните лоше, односно да прескачете оброке и да се преједате. Покушајте да једете пет умјерених оброка дневно, мање порције и што више здраве, нискокалоричне хране. Уз то будите и више физички активни, ходајте, пливајте и радите вјежбе за леђа и стомак.

Бутине и задњица

Масно ткиво највише на овом, за многе жене 'критичном' подручју, је јасан знак да нисте физички довољно активни. Фокусирајте се на вјежбе издржљивости за доњи дио тијела, а одличан избор ће бити кружни тренинзи и бициклизам.

Задњица и цијеле ноге

Масно ткиво које захвати доњи дио тијела укључујући и ножне листове и зглобове обично је посљедица трудноће. Савјетујемо као такође вјежбе издржљивости за доњи дио тијела, кружне тренинге и вожњу бицикла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана