Звијезда "Династије" пуни 90 година: Удавала се пет пута, изборила веће плате за глумице

ГС
Звијезда "Династије" пуни 90 година: Удавала се пет пута, изборила веће плате за глумице

Иако су прошле три деценије од емитовања серије "Династија", Џоан Колинс, познатија као Алексис Карингтон, не престаје да интригира јавност. Живот познате глумице је био препун турбуленција, те не чуди што се многи и даље занимају за детаље њене приватности.

Џоан Колинс је британска глумица, књижевница и колумнисткиња рођена 23. маја 1933. године у Лондону.

Када је имала само девет година, Џоан је дебитовала у позоришту у представи "Кућа лутака", а послије ове улоге одлучила је да се обучава за глумицу на  Краљевској академији драмских умјетности у Лондону. Након 18 месеци проведених у драмској школи потписала је уговор са организацијом Ранк и тако почела да се појављује у разним британским филмовима.

Наставила је да снима филмове у Америци и Британији током 60-их година, а током 70-их је играла у неколико хорор филмова.

Године 1981. Колинсова је добила улогу Алексис Колби, по којој је можда најпознатија, у дуготрајној ТВ сапуници "Династија". За ову улогу, коју је тумачила све до 1989, освојила је награду Златни глобус за најбољу глумицу, а била је и номинована за Еми.

После завршетка серије Колинсова је кренула стопама своје сестре и објавила је свој први роман "Ударно време", који је постао најпродаванији упркос лошим критикама. Од тада је објавила неколико романа, мемоара и аутобиографија.

Британска краљица Елизабета ИИ је 1997. наградила Џоун Колинс Редом Британског царства за њен допринос уметности, а 2015. и титулом даме због доприноса добротворном раду.

Пета срећа

Џоан се први пут удала када је имала само 18 година. Њен муж је био познати ирски глумац Максвел Рид, који је био 15 година старији од ње. Годинама касније, глумица је трвдила да ју је сексуално напао на њиховом првом састанку након што ју је дрогирао.

- Дао ми је рум који је помијешао са дрогом. Следеће чега се сећам, била сам на софи у његовој дневној соби и он ме је силовао, али ја нисам била свјесна тога јер ме је дрогирао - рекла је она својевремено.

Према њеним ријечима, он јој се извињавао, те је помислила да је најбоље да се уда за њега, јер јој је одузео невиност. На крају су се развели 1956. године.

Седам година послије првог развода, Џоан се удала за британског кантаутора Ентонија Нивлеја. Пар је у браку добио двоје дјеце - ћерку Тару и сина Александра. Међутим, пар се развео 1971. године.

Амерички бизнисмен Рон Кас удварао се Џоан, да би се на крају вјерио са њом после годину дана њеног развода од Ентонија. Исте године су дочекали ћерку Катјану.

Њих двоје су имали велике проблеме у браку, те су се развели 1983. године.

Шведски поп пјевач Питер Холм био је Џоанин менаџер, а 1985. године су одлучили да стану на “луди камен”. Међутим, брак је потрајао само двије године.

Послије љубавних бродолома, Колинс је мир нашла уз 31 годину млађег мушкарца. Глумица се удала за свог петог и садашњег супруга Персија Гибсона у фебруару 2002. у Лондону.

О њој је снимљен и документарац

У новом документарцу под називом “Ово је Џоан Колинс”, позната глумица говори о својој раној глумачкој каријери, успонима и падовима својих пет бракова, као и о одрастању у Холивуду.

Ово није први пут да је Џоан добила понуду да се сними филм о њеном животу, међутим она никада није пристајала на то.

- Неколико пута су ме питали о снимању моје биографије, али нисам била заинтересована јер су сви желјели да имају главну ријеч и да неко други прича о мени. Рекла сам, ако ће се снимити прича о мени, желим да ја будем приповједач - рекла је Колинс.

Ипак, понуду продуценткиње Карен Стеин и режисерке Клер Бован није могла да одбије. Њихов приједлог био је да она исприча своју причу и да им материјал за филм, а већина текстова биће извучена из њених аутобиграфија које је писала, пише “ The Vintage News”.

Колинс сматра да документарац публици пружа увид у јавне и приватне проблеме њеног живота. Причала је о својим браковима, улози самохране мајке и због чега се у животу највише каје.

- Жао ми је због неких бракова, а удавала сам се много пута. Била сам глупа, али не жалим јер сам се удала за Тонија Невлеија, јер имамо двоје дивне дјеце. Када сам се удала за Рона Каса, родила сам прелијепу ћерку. Искрено, највише жалим због брака са Питером Холмом - рекла је Џоан.

Дотакла се и теме дискриминације жена и разлике у платама у Холивуду.

На врхунцу популарности “Династије”, Колинс је схватила да је њен колега, Џон Форсајт, зарађивао од 25 до 30 хиљада долара по епизоди, што је двоструко више од њене плате.

Тада је било опште познато да глумице не зарађују као и њихове мушке колеге, али она је одлучила да промијени тај наратив.

- Била сам на насловници сваког часописа у Америци, Европи, Азији. Џон Форсајт није. Отишла сам код продуцента и сазнала да у Џоновом уговору пише да он увијек мора бити плаћен више од осталих - присећа се.

Колинс је 2021. године рекла да је на крају успјела да се избори за плату од 120 хиљада долара по епизоди. Међутим, њено појављивање у епизодама се преполовило, што је значило да, иако је добила повишицу, није била изједначена са Џоном.

Ипак, Џоан Колинс је једна од првих глумица која се борила за већу плату у Холивуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана