Умрла "краљица кошарке" – једина жена изабрана на НБА драфту

ГС
Foto: Agencije

Бивша америчка кошаркашица Лусија Херис, једина жена која је званично изабрана на драфту НБА лиге, умрла је у уторак у 66. години.

Херис је недавно била тема документарног филма, а најпознатија је по избору на НБА драфту од стране екипе Њу Орлеанс Џеза, 1977. године.

Прије ње на драфту НБА лиге је 1969. године изабрана Дениз Лонг, али је лига поништила тај избор.

"Дубоко смо тужни што објављујемо да је наш андјео, наш стуб, наша сестра, наша мајка, наша бака и освајачица олимпијске медеље, краљица кошарке Лусија Херис неочекивано преминула", наводи се у саопштењу.

Херис званично никада није играла нити је била на тренинг кампу екипе Џеза, пошто је у то време била трудна, преноси Кликс.

Она је на драфту изабрана послије наступа на Олимпијским играма у Монтреалу 1976. године, гдје је на дебитантском наступу тог спорта у женској конкуренцији освојила сребрну медаљу.

Са универзитетом Делта стејт освојила је три титуле у колеџ лиги, а у Професионалној женској кошаркашкој лиги наступала је од 1979. до 1980. године.

Просјечно је биљежила 25,9 поена и 14,4 скокова за Делту, а с њом је тим имао рекордан учинак 109-6. Рекордерка је школе по броју поена (2.981) и скокова (1.662).

Херис је 1992. примљена у кошаркашку Дворану славних, као прва црнкиња којој је указана та част.

Прошле године је у њену част објављен кратак филм под називом "Кошаркашка краљица".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана