Све што сте хтјели да знате о "Џокеру", а нисте смjели никад да га питате

Агенције
Све што сте хтјели да знате о "Џокеру", а нисте смjели никад да га питате

Чудан, другачији, интровертан, збуњујућ - тако најчешће описују глумца Хоакина Финикса о коме се са добрим разлогом прича претходних пар мјесеци. Сјајно одиграна улога у филму "Џокер" одмах га је смјестила међу холивудске звијезде првог реда, иако је и без тога веома запажен у Холивуду посљедњих година.

Глумом је почео да се бави још као дијете, а све до филма „Ход по ивициу ком је тумачио улогу чувеног кантри музичара Џонија Кеша, Хоакин је махом био запажен захваљујући одличним споредним улогама.

Од 2005. године Холивуд коначно постаје свјестан изванредног талента овог глумца и Хоакин коначно добија прилику да га искаже на прави начин.

Иако се претерано не експонира у медијима и труди се да приватни жвот сакрије од очију јавности, то му не полази за руком.

Подаци из глумчевог приватног живота, поготово оног породичног давних дана су постали мета медијске преокупације, те не чуди што Хоакин уопште није одушевљен идејом да разговара са новинарима, сем уколико то није заиста неопходно.

1. Увијек се зноји када глуми

Нервоза и анксиозност су присутни током снимања сваког кадра у коме се појављује, мада то никада не бисте рекли. Глумац је врло отворен по питању ове треме и каже да му је сваки филм попут првог и да се на почетку толико зноји да често мора да мијења мајице.

2. Не гледа своје филмове

Хоакин није усамљен у овом клубу, постоји читав низ глумаца и глумица који не гледају своја оставрења, као што су на примјер: Хавијер Бардем, Риз Витерспун, Никол Кидман. Хоакин сматра да би то могло негативно да се одрази на његов даљи рад.

3. Његов брат Ривер је био чувена тинејџ звијезда 90-их

Хоакинов рођени брат Ривер Финикс још као дијете постао је велика звијезда, захваљујући улози у легендарном филму Stand by me. Од тог момента његова популарност кренула је вртоглавом брзином. Хоакин, који је четири године млађи од Ривера, такође је глумио тада, али је његов успјех био занемарљив у односу на Риверов. Један од најпознатијих Риверових филмова био "Мој приватни Ајдахо" у коме игра поред Кијану Ривса.

4. Риверова смрт

У чувеном холивудском ноћном клубу The Viper Room, чији је сувласник био Џони Деп, Ривер је био чест гост. Те вечери 30. октобра 1994, Ривер се појавио у друштву доброг друга, гитаристе Red Hpt Chili Papprsa. Обојица су били видно под утицајем опијата, које су претходно данима конзумирали заједно. Извели су наступ са заједничким бендом, у коме је свирао и Деп. Током наступа Ривер је једном од чланова рекао да се не осјећа добро и да мисли да се предозирао. Убрзо су Ривера пронашли испред клуба - лежао је на поду, а мишићи су му се насумично грчили и опуштали. Хоакин и Раин, њихова средња сестра, били су у публици те вечери и они су покушали да спасу брата. Раин му је давала вјештачко дисање, док је Хоакин звао хитну помоћ. Ипак, 31. октобра у 1:51 час, Ривер Финикс проглашен је мртвим. Имао је само 23 године. Након овог догађаја Хоакин се повукао из јавности да би се на што здравији начин суочио са смрћу брата.

5. Члан хришћанске секте

Када се Хоакин родио породица је живјела у Порторику гдје су се родитељи приклонили контроверзном хришћанском покрету под називом Children of God. Његови мајка и отац Арлин и Џон ЛИ Ботом били су мисионари у Венецуели током првих година глумчевог одрастања и живјели су у приличној оскудици. Иначе, Хоакин поред Ривера, има и три сестре Раин, Самер и Либерти.

Ова епизода на сву срећу није трајала предуго. Родитељи су схватили да је вођа цркве лош човјек, те су се вратили назад у Америку. Ипак говорило се да су током тог периода Ривера сексуално злостављали чланови секте.

6. Једно вријеме се звао "Лист", док је породично презиме Финикс измишљено

Глумца је иритирало што његови браћа и сестре имају посебна имена, док ни он сам не може своје име лијепо да изговори, а поготово неко други, те је још као дијете промјенио име у Леаф или "Лист" преведено на српски. Чак је и неке прве пројекте урадио под овим именом. Но, након 11 година ипак је вратио име Хоакин. С обзиром да скандалозну ситуацију коју је породица преживјела након епозоде са црквом, одлучили су да се од овог поглавља живота максимално удаље, да их више не би повезивали са сектом, те су промјенили презиме.

Симболично су узели презиме Финикс – по птици која се рађа из пепела и означава нови почетак.

7. Заклети веган и борац за права животиња

Сцена из дјетињства, када је видио рибара који убија рибу коју је уловио нагнала га је на то да почне да посматра животињски свијет другим очима. Поред тога што не једе храну животињског порекла, Хоакин је један од највећих познатих заговарача за права животиња.

На снимањима инсистира да сва одјећа коју носи ни случајно не буде животињског поријекла. Изузетак је направио само када је тумачио Џонија Кеша када је носио чизме од праве коже. Док је рецимо током снимања рекламе за модну кућу Прада одбио да носи ципеле које су му биле намијењене, те се у реклами појављује бос.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана