Преминуо аутсајдер и велика инспирација Данијел Џонстон

Агенције
Преминуо аутсајдер и велика инспирација Данијел Џонстон

Био је инспирација бројним обожаваоцима, умјетницима и текстописцима, са својом поруком да нема везе колико је мрачно, зраци сунце ће те увијек обасјати и права љубав наћи на крају.

Наведено је ово у објави породице пјевача и текстописца Данијела Џонстона, који је у од срчаног удара преминуо у 59. години. Џонстон је био тотални музички аутсајдер, али у исто вријеме уживао је и култни статус међу колегама.

Његове пјесме обрадили су Том Вејтс, Бек, “Перл Џем”, “Спарклхорс”, “Бич хаус” и други. Данијел Џонстон се годинама борио са срчаним и психичким проблемима. Његов живот описан је у документарцу “Ђаво и Данијел Џонстон”, који је 2005. године био номинован за “Оскара”.

Каријеру је почео 1978. године, а његове пјесме попут “Life in Vain” и “True Love Will find You in The End” привукле су дивљење многих славних музичара, као што је Курт Кобејн. Он је неколико пута носио мајицу на којој је била осликана фотографија с Џонстоновог албума “Hi, how are you”.

Курт је један од његових албума сврстао у своје најдраже, а потом су музички менаџери похрлили за Данијелом. Ипак, с једном од дискографских кућа одбио је да потпише уговор, јер је са њима била “Металика”, коју је он, због психичких проблема, сматрао сатанистичком те се бојао да би они били насилни према њему.

Након неколико година свирања Данијел је отворио сопствену дискографску кућу. У својим почецима Данијел је снимао музику код куће на касетама. Кад се преселио у Тексас, давао је касете људима које би упознао.

Својим објавама на друштвеним мрежама од Џонстона су се опростили бројни обожаваоци, пријатељи и познаници.

Нова “Нетфликсова” серија “Вјештац” требало би да буде објављена 17. децембра, судећи по објави на званичном налогу ове платформе у Холандији. Датум је објављен, а касније обрисан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана