Ово је дијета којом је Адел скинула 45 килограма: Нутриционисти савјетују да будете опрезни

ГС
Ово је дијета којом је Адел скинула 45 килограма: Нутриционисти савјетују да будете опрезни

Прије неколико дана позната пјевачица Адел објавила је фотографију и похвалила се јавности како је изгубила чак 45 килограма вишка. Многи је тада нису препознали, а било је и оних који су навели да промјена на њој није само због дијете коју је држала, већ су навели и да је музичка звијезда отишла под нож.

Ипак, једна нутриционисткиња се позабавила дијетом славне пјевачице. Наиме, Мелиса Мајер, нутриционисткиња која у Синднеју има акредитовану ординацију за савјетовање о исхрани и дијетама, анализирала је дијету помоћу које је пјевачица Адел, како тврди, смршала 45 килограма.

Славна Адел је навела да је дијету озбиљно схватила и да се строго држала свих правила. Нутриционисткиња Мајер има савјете али и упозорења за оне који желе да држе дијету познату као "сиртфуд дијета".

Адел се недавно похвалила резултатима дијете и објавила фотографију на налогу Инстаграму, која је њене обожаваоце "оставила у чуду".

Навела је и да су, за добијени резултат, уз дијету, заслужни пилатес и тренинзи три пута недељно.

"Сиртфуд дијета" омогућава да се мршави док вам не ускраћује укусне залогаје као што су црно вино и црна чоколада, преноси портал Бодyандсоул.цом.ау.

Дијета укључује углавном воће и поврће богате једињењем сиртуин, које, како пише портал, "покреће гене који убрзавају сагоревање масти" и састоји се из двије фазе које се понављају. Прва фаза укључује три дана уноса 1.000 калорија, а затим четири дана на 1.500 калорија уз много сокова од цеђеног зеленог воћа и поврћа.

Друга фаза траје четрнаест дана и укључује три главна оброка уз, такође, много зелених сокова.

Портал Бодyандсоул.цом.ау преноси и препоручени план исхране:

"За доручак се могу конзумирати: омлет који садржи кељ, јогурт са муслијем и боровницама и воћни смути од овсених пахуљица и сојиног млека.

За ручак и вечеру, на менију су салата од туњевине уз додатак парадајза, краставца и маслиновог уља, тофу сир, грилована риба, интегрални хлеб, салата од кеља са црвеним луком и пасуљем, интегрални пиринач зачињен каријем.

Од међуоброка, пића и грицкалица дозвољени су: кафа, свеже воће (нарочито јагоде, јабуке и наранџе), хумус, целер, ораси, црна чоколада.

Зачарани круг изгладњивања и преједања

Мелиса Мајер, анализирајући "Аделину дијету", наводи да "дијета не изгледа превише ригорозна на први поглед“, али ипак има сугестије, преноси РТС.

"За почетак, екстремно ограничење уноса калорија на почетку прве фазе са идејом да се тако детоксикује организам је непотребно. Детоксикацију врше ваши органи, који су, ако нема драстичних проблема са исхраном и здрављем, намењени тој функцији", рекла је Мелиса.

"Осим тога, живот са само 1.000 калорија дневно је заиста тежак посао. Непрекидно изгладњивање је више него непријатно искуство, а да не помињем утицај који би могло имати на ваш друштвени живот. Вјероватно нећете моћи да испуните своје дневне потребе за хранљивим састојцима током ове фазе, због недостатка хране. Наравно, користи од повременог поста постоје, али то не важи за све", наводи нутриционисткиња.

"Сама чињеница да је то дијета јесте још један разлог због којег не бих препоручила овакву исхрану. Строга правила дијате могу да исцрпе, постаје све теже и теже да их се придржавамо, па се тако неретко дешава да људи одустају, предају се, потом због тога имају осећај кривице, па се преједу. Онда поново почну дијету и тај циклус настављају истим путем, којим се заправо - никуда не стиже", објаснила је Мајерова.

"Такође ми смета што дијета попут ове представља одређене намирнице као чаробне и свемогуће... Истина је да разноврсна храна може и треба да буде део здраве исхране. Оно што је важно јесте разноликост, а не конзумирање великих количина неколико одабраних намирница", упозорила је и додала:

"Ако вам је циљ мршављење, охрабрујем вас да своју енергију усмерите у реалне промене начина живота, којих се можете придржавати, уместо да трошите време на досадне планове за јело, као што је то случај са 'сиртфуд дијетом'", закључила је Мелиса Мајер, стручњак за исхрану из Аустралије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана