Од рањивог усамљеника до аутентичног негативца

Агенције
Од рањивог усамљеника до аутентичног негативца

Филм “Џокер” режисера Тода Филипса освојио је “Златног лава” на Филмском фестивалу у Венецији, а главна награда жирија припала је филму Романа Поланског “Официр и шпијун” (“Оптужујем”).

Са Хоакином Финиксом у главној улози филм је, први пут уочи званичне премијере најављене за 3. октобар, приказан на Филмском фестивалу у Венецији и од тада су сви претпостављали да ће бити један од главних кандидата за освајање награде.

Један од главних разлога за одушевљење критичара и публике је био и Хоакин Финикс, који је савршено играо улогу злогласног јунака, ментално нестабилног комичара Артура Флека, што није био нимало лак задатак. На смијеху новог Џокера је радио мјесецима и за потребе филма је изгубио 23 килограма. Лик Џокера у филму се трансформише из рањивог усамљеника до аутентичног негативца.

- Џокер служи као омаж филмовима попут “Таџи Дривер “ и “Тхе Кинг оф Цомедџ”, а Хоакин Финикс игра улогу измученог, оштећеног протагонисте док клизи све више низ злочиначки пут. Филм постоји унутар пуно приземљенијих верзија од оне стандардне из Бетменове митологије, али ту имамо људе који се облаче као кловнови и изазивају побуне. Глума Хоакина Финикса посебно је хваљена, а поготово његов уникатни приказ лика који је у могућности да ефикасно ради без Бетмена или других суперхероја - наведено је у саопштењу на званичном налогу филма.

На почетку Фестивала у Венецији доста прашине се подигло због уласка у главну конкуренцију новог филма Романа Поланског “Официр и шпијун”, заснованог на афери “Драјфус”, која је у 19. вијеку потресла Француску, с обзиром на то да је редитељ оптужен за сексуалне преступе.

Сматра се да је режисер покушао да упореди сопствену ситуацију са оном у којој се нашао Јевреј Алфред Драјфус, артиљеријски официр у француској војсци, који је осуђен за издају и пребачен на Ђавоље острво, гдје су француски затвореници издржавали казне.

Награду за најбољу глумицу добила је Францускиња Аријана Аскариде за улогу у филму “Глорија мунди”, а награда за најбољег глумца отишла је у руке Италијана Луке Маринелија за улогу у филму “Мартин Идн”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана