Леонардо Дикаприо поново прозвао премијера ФБиХ Фадила Новалића

Танјуг
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Оскаровац Леонардо Дикаприо поново је јавно прозвао премијера Федерације БиХ Фадила Новалића и владу у том БиХ ентитету због тога што још нису урадили ништа конкретно за заштиту ријека од градње малих хидроелектрана.

"Док чекамо да федерални премијер и његова влада у Босни и Херцеговини предузму правне кораке да би заштитили ријеке, плаво срце ове земље, од даљег уништавања изградњом малих хидроелектрана, из Албаније стижу обећавајуће вијести. Вјоса, једна од посљедњих великих европских дивљих ријека, могла би бити спашена", написао је Дикаприо.

Подсјетио је да је албански премијер Еди Рама 25. септембра ове године сааопштио да је пројекат изградње бране Каливац одбијен и да ће то подручје постати национални парк.

"Национални парк Вјоса Вајлд Ривер постао би највеће европско мјесто за очување ријека. Простирао би се на неколико стотина километара и штитио стотине, па чак и хиљаде биљних и животињских врста, попут европске јегуље и недавно откривене Вјоса камене мухе", навео је.

Отварање једног оваквог парка је велико постигнуће за Албанију, сматра Дикаприо.

"Радујем се добрим вијестима о конкретним акцијама за трајну и потпуну заштиту ријека у Босни и Херцеговини, Албанији и остатку балканске регије", написао је на Инстаграм профилу.

Сарајевски портал Кликс подсјећа да је Новалић јуче у Влади ФБиХ имао радни састанак с надлежним министрима о, како је саопштено, краткорочним мјерама и активностима које ће што прије бити предузете, на потпуној забрани изградње мини хидроелектрана.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана