Српски пасош тражен у Холивуду и међу спортистима

Глас Српске
Српски пасош тражен у Холивуду и међу спортистима

Београд - Генерални директор Истраживачког центра њемачке компаније "Континентал" за Србију, Саша Цхиоринга, који је јуче постао држављанин Србије, посљедњи је у низу странаца који су посљедњих година добили српски пасош.

Цхиоринги је у Новом Саду пасош уручио предсједник Србије Александар Вучић, уз опаску да је Цхиоринга "наше горе лист" .- Знам да му је бака одавде, из околине Кикинде, да он није живео овде, али да је имао додирних тачака са Србијом, срећно се оженио у Новом Саду, и зато је сада време да се врати - рекао је Вучић.

Предајући пасош Цхиоринги, Вучић је рекао:

- Срећни смо што сте ви сада грађанин Србије.

Пре мање од месец дана у списак српских држављана уписао се и кошаркаш Црвене звезде Дилан Енис, а решење о пријему 26-годишњег Канађанина пореклом са Јамајке потписала је премијерка Ана Брнабић.

Британски глумац Рејф Фајнс добио је српски пасош у септембру 2017. године "у знак захвалности због снимања филмова у Србији".

Годину дана раније држављанин Србије постао је амерички глумац и музичар Стивен Сигал, који је тада рекао да ће "учинити све како би на што бољи начин промовисао Србију коју сматра новом домовином".

Међу странцима са српским пасошем су и балетски играч Сергеј Полуњин, фудбалер Габријел Клеверсон Кордова Клео, бивши кошаркаш Црвене звезде Демаркус Нелсон и Чарлс Џенкинс, руски џудиста Алексеј Нефедов и бразилски фудбалер Евандро Гоебел који је играо у Црвеној звезди.

Француски хуманитарац Арно Гујон је након више од деценије живота и рада у Србији добио држављанство Србије.

Иначе, процјењује се да је у посљедњих пет година близу 2.200 странаца тражило држављанство Србије, а подаци МУП-а говоре да, осим грађана из бивших република СФРЈ, српски пасош највише траже странци из Азије и западне Европе.

Адријана Лима

Манекенки и бившој супрузи кошаркаша Марка Јарића, Адријани Лими 2009. године српски пасош уручио је тадашњи министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Међутим, послије развода познатог пара објелодањено је да због процедуралних препрека поступак није приведен крају, те да Лима никада није добила српско држављанство.

"Континентал"

Њемачка компанија "Континентал", чији је директор Саша Цхироинга добио српски пасош, отворила је јуче у Новом Саду свој Центар за истраживање и развој, а предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да је то за српску економију "скок унапред", имајући у виду да је ријеч о "вишој лиги инвестиција и инвеститора". Вучић је, у свом обраћању рекао да је Србија до сада углавном радила са компанијама које су се бавиле производњом, а да је сада ријеч о "вишој лиги". Центар ће се, наиме, бавити софтвером и системским инжењерингом.

Вучић је истакао да ова инвестиција развија наше знање, представља темеље и основу за успјешнију и снажнију Србију.

- Нето плата за програмере је овде између 850 и 2. 500 евра, драматично изнад просека Србије - нагласио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана