Знате ли зашто Мjесец понекад можемо да видимо током дана?

ГС
Знате ли зашто Мjесец понекад можемо да видимо током дана?

Мjесец и звијезде су увијек на небу, али сви знамо да их не можемо увијек видјети. Али понекад током дана можемо истовремено видјети и Сунце и Мјесец.

Мјесец не свијетли захваљујући својој свјетлости већ зато што се са његове површине рефлектују сунчеви зраци.

- Сунчева свјетлост је тако снажна током дана да на неки начин пригушује свјетлост Мјесеца и звијезда - објашњава астрофизичарка Чејен Полијус.

Док је Мјесец млад, налази се између Сунца и Земље, а страна Мјесеца која је освијетљена Сунцем окренута је од наше планете. То значи да је Мјесец још увијек горе, али га не можемо видјети дању јер се сва сунчева свјетлост одбија од нас.

Може вам помоћи да замислите Сунце као велику сијалицу, а Мјесец као огледало. Под неким угловима сијалицу не видимо, али свјетлост можемо видјети захваљујући огледалу које је рефлектује. То се догађа кад видимо Мјесец током ноћи. Не можемо директно видјети Сунце јер се Земља испријечила да га видимо, али свјетлост се рефлектује с Мјесеца. Постоје ситуације у којима можемо видјети и сијалицу и огледало, а управо се то догађа када Мјесец видимо током дана.

Како Мјесец наставља своју орбиту око Земље, далеко од Сунца, видљиво је све више његове освјетљене површине. Због тога Мјесец понекад видимо као млађак или сјајну половину. Што је Мјесец даљи од Сунца и видљиво изнад хоризонта, лакше га је уочити током дана.

- Мјесец се најлакше види током дана је када је у првој и посљедњој четврти (90 степени удаљен од Сунца). Тада можемо видјети половину освијетљене стране Мјесеца док је Сунце још горе - каже Полијус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана