Живот на Земљу дошао из свемира, вода и органске материје откривене у узорцима астероида Рјугу

ГС
Foto: Твитер

Узорци са астероида садрже бројне минерале, укључујући калцијум и честице богате алуминијумом, магнетитом, као и газираном водом са солима и органском материјом.

Јапанска агенција за истраживање свемира успела је током мисије „Хајабуса 2“ да прикупи узорке са астероида Рјугу, а потом их врати на Земљу 2020. године.

Налази, објављени у часопису Сајенс, нуде нове доказе у прилог теорији да је живот, или молекули који су довели до развоја живота на Земљи, потекао из свемира.

„Течна вода заробљена у кристалима је пронађена. Вода се налазила микропукотинама", наводе јапански стручњаци.

У студији, научници су анализирали 17 узорака са Рјугуа величине од једног до осам милиметара и открили пиротит, минерал гвожђе сулфида, који садржи газирану воду.

Истраживачи кажу да је свемирска стијена од које је потекао астероид Рјугу настала у мраку стеларног гасног облака далеко од сунчеве светлости.

Симулације су показале да се свемирско тело из којег је астероид потекао акумулирало око два милиона година након формирања Сунчевог система и онда током наредних три милиона година загријало на 50 степени Целзијуса, што је довело до хемијских реакција између воде и стијена, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана