Живот на Марсу настао много прије него на Земљи?

Глас Српске
Живот на Марсу настао много прије него на Земљи?

Убрзо након настанка Сунчевог система формирала се и чврста кора Марса, показало је најновије истраживање у којем се претпоставља да су се услови за настанак живота појавили на Црвеној планети веома рано.

Да би на планети могла да постоји вода у течном стању потребна је чврста површина, дакле кора.

"Наши резултати показују да су на Марсу могли да постоје океани и живот много прије него на Земљи", рекао је за АФП Мартин Бизаро из Данског природњачког музеја у Копенхагену, коаутор истраживања које је објављено у часопису Nature.

Марсово "рано дjетињство" откривено је захваљујући анализи његовог меторита NWА 7034, који је пронађен у пустињи Сахари, а који је назван "Црна љепотица".

Из ситног узорка тог меторита издвојено је седам драгоцјених зрна циркона, чврстог минерала који је преживио различите геолошке процесе, а затим их је анализирала група научника која је утврдила вријеме њихове кристализације.

"Из тога смо закључили да се површина Марса веома брзо кристализовала: већ 20 милиона година након Сунчевог система - који је настао прије 4.567 милијарде година - Марс је имао чврсту кору која је била погодна за настанак океана и живота", рекао је Бизаро.

Ови резултати се умногоме разликују од "постојећих модела по којима је солидификација планета трајала 100 милиона година".

"Ови нови подаци знатно проширују временски оквир у којему је могло бити живота на Марсу", закључио је.

 

Црна љепотица, откривена 2011, тежила је 319,8 грама. Грам се продавао по 10.000 евра, указао је Бизарро.

Дански музеј је купио 44 грама од којих је пет здробио како би могао да издвоји пет циркона за анализу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана