Земља „заробила" мини Мјесец – како људи то нису примијетили три године VIDEO

radiosarajevo.ba
Земља „заробила" мини Мјесец – како људи то нису примијетили три године VIDEO

Астрономи из звјездарнице Catalina Sky Survey уочили су нешто што би могло бити нови пријатељ наше планете: астероид који је привремено заробљен гравитацијом Земље, објект који зовемо мини Мјесец.

Назван је 2020 ЦД3 и пречника је између 1.9 и три метра.

Оно што је занимљиво јесте да његова путања сугерира да је с нама већ три године!

Земљин најближи комшилук је мјесто кроз које пролази мноштво астероида. Прецизни бројеви нису познати – претпоставља се да има око милион астероида, али, до 25. фебруара ове године, ми смо их спазили тек 22.211.

То је из разлога што су астероиди врло мали, не знамо гдје су – па 
не знамо гдје тачно да гледамо и, углавном, не дају много свјетла, чак и
 кад се од њих одбија Сунчева свјетлост.

Претпостављате – ако има  толико много стијена које лете око нас, вјероватно многе од њих повуче гравитација Земље, и у праву сте. Али, већина се не задржи с нама довољно дуго да би постали мини Мјесеци.

Ове стијене из свемира или иду директно у атмосферу, гдје изгоре при уласку и постану спектакуларне ватрене кугле, или се „очешу" о нашу орбиту, прије него што их брзина пошаље даље од нас. Мали је број оних који постану наши малени мјесеци. Када смо радили компјутерску симулацију, укључујући 10 милиона виртуалних астероида, орбита Земље ухватила је њих само 18 хиљада.

Тако да, не само да их је тешко уочити, него су и јако ријетки. Постојало је неколико кандидата за мини мјесеце, али само је један досад поврђен. Ријеч је о астероиду 2006 РХ120, који је био у нашој орбити од 2006. до 2007. године.

Тако да је откриће стијене 2020 ЦД3 велика ствар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана