Зелено гориво први пут на Аеродрому "Хитроу"

Срна
Foto: Танјуг

Британски Аеродром "Хитроу" први пут ће користити одрживо гориво за авионе у оквиру теста уочи самита богатих држава Групе седам (Г7) сљедеће седмице.

Гориво, које производи финска компанија "Несте", а испоручује "Витол", потпуно је направљено од обновљивог и одрживог отпада попут јестивог уља и животињских масти, саопштили су данас Аеродром и ове компаније у заједничкој изјави.

Исти извор наводи да ће ово водити смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште и до 80 одсто у поређењу са редовним авионским горивом.

Испорука зеленог горива започела је данас и биће уврштена у главну залиху горива Аеродрома. Укупан обим биће еквивалентан броју од 10 летова на кратким релацијама.

"Одушевљени смо што је 'Хитроу' први главни аеродром у Великој Британији који је успјешно уврстио одржива горива за авионе", рекао је генерални директор "Хитроуа" Џон Холанд-Кеј.

"Витол", највећи свјетски независни трговац нафтом, добављач је горива за "Хитроу" преко своје компаније "Витол Авиатион" и очекује да испоручи још више обновљивих млазних горива уочи 26. Конференције УН о климатским промјенама (ЦОП26) у Глазгову касније ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана