Збуњени научници: Нешто се чудно дешава с птицама

Agencije
Збуњени научници: Нешто се чудно дешава с птицама

Број птица пада на глобалном нивоу, а резултати истраживања шокирали су научнике и организације за очување околине.

Небо се празни, а то није само поетска слика - већ чињеница, барем небо у Сјеверној Америци. Наиме, број птица у САД-у и Канади смањио се за 29 посто од 1970. године, објавили су научници, истичући како је тамо данас 2,9 милијарди мање птица него прије 50 година.

Анализа објављена у часопису "Сајенс" најопсежнији је и најамбициознији покушај да се сазна што се дешава с птичјом популацијом. Резултати су шокирали истраживаче и организације за очување околине те биљних и животињских врста.

- Гледамо кризу која је у пуној снази - рекао је Давид Арнолд, предсједник и извршни директор Националног друштва Аудубон.

Стручњаци већ дуже вријеме знају како су неке врсте птица постале осјетљиве на изумирање. Но, нова студија, која се темељи на широком истраживању с више од 500 врста, открива велике губитке чак и међу традиционално бројним птицама као што су црвендаћи и врапци.

Шта убија птице?

Уобичајене врсте птица кључне су за екосистеме, сузбијање штеточина, опрашивање цвијећа, ширење сјемена и обнављање шума. Кад ове птице нестану, њихова некадашња станишта не остају иста.

- Људи брину кад нестану орлови или друге врсте познате због своје величине или симболике, но реално нестанак врабаца има већи утјецај на околину, а због тог не бринемо - рекла је Хилари Јанг, биологиња за очување на Универзитету из Калифорније.

Тим истраживача са Универзитета, владиних агенција и непрофитних организација сарађивао је на новом истраживању које је комбиновало старе и нове методе бројања птица.

У новој студији, истраживачи су се окренули тим истраживањима како би процијенили популацију 529 врста у раздобљу од 2006. до 2015. године. Те процјене укључују 76 посто свих врста птица у Сједињеним Државама и Канади, али представљају готово цјелокупну популацију птица. Затим су истраживачи користили записе о посматрању птица како би процијенили популацију сваке врсте од 1970. године, најраније године за коју постоје конкретни подаци.

Док су неке врсте расле, установили су истраживачи, већина је опадала - често огромним бројем.

Међу најтеже погођеним скупинама је врста ватроглави краљић, чији је број пао за 617 милијуна, док је популација коса мања за 440 милиона.

Слично се дешава и у Европи

Доктор Росенберг рекао је да је изненађен раширеношћу пада броја птица. Европа доживљава сличан губитак птица, такође међу уобичајеним врстама, рекао је др Гастон са Универзитета у Екстеру.

"Бројеви су уопштено успоредиви", рекао је.

Нова студија није замишљена како би се утврдило зашто птице нестају, али резултати - као и ранија истраживања - упућују на неке вјероватне кривце, рекао је др Росенберг.

Научници вјерују како су птице "десетковане" губитком станишта птица, што подразумијева исушивање мочварних подручја, крчења шума и слично. Осим тога, модерна пољопривреда и њени пестициди, посебно неоникотиноиди отежавају птицама храњење и дебљање.

- Птице премале тјелесне тежине не могу дуго летјети, не могу мигрирати па умиру - истакли су научници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана