Због хлађења хардвера: ChatGPG сервери троше велике количине воде

ГС
Због хлађења хардвера: ChatGPG сервери троше велике количине воде

Да би радно окружење било хладно, а хардвер здрав, у центре података се упумпава вода неопходна за хлађење сервера

 Добро размислите када се играте питалица са ChatGPG вјештачком интелигенцијом, јер најновији подаци кажу да на сваких ваших 10 питања, ChatGPGсервери потроше литар воде за хлађење хардвера.

Специјално пројектован центар података који је Миkrософт отворио посебно за ОпенАИ и намијењен је тренингу вјештачке интелигенције почео је са радом 2020. године у америчкој држави Ајови.

Оно што највише привлачи пажњу у вези ове огромне базе података која "храни" ChatGPG потребним подацима је несумњиво хардвер од кога су конфигурисани моћни сервери. Чине га више од 285.000 АМД ИнфиниБанд централних процесора и више од 10.000 графичких процесора који се користе за покретање система.

Тако огромна рачунарска снага сасвим природно троши много електричне енергије и истовремено ослобађа огромну количину топлоте. Да би радно окружење било хладно, а хардвер здрав, у центре података се упумпава вода неопходна за хлађење сервера.

Дес Моинес, гдје је лоциран овај велики центар података, се налази на ушћу река Дес Моинес и Рацорн, које обезбјеђују неопходну воду за хлађење хардвера. За количину воде која се потроши за одвођење топлоте са сервера, може се само рећи да је запањујуће велика.

Касније ове године ће објавити рад у којем ће посебно истаћи чињеницу да на сваких 5-50 питања постављених наChatGPG-u, потроши се око 500 мл воде.

Овај број укључује и индиректну употребу воде као што је вода за хлађење коју користе електране за напајање центра са базама података. Тачна потрошња ће зависити од броја постављених питања, од локације сервера и годишњег доба.

Као што је горе поменуто, Миkрософт је признао да је употреба воде велики трошак који прати рад и обуку модела вјештачке интелигенције. Од 2021. до 2022, његова глобална потрошња воде је порасла за 34%, што је велико повећање у поређењу са претходном АИГЦ студијом.

У исто вријеме, истраживачи такође кажу да ситуација можда и није тако лоша како изгледа на први поглед. Дата центар се налази у Ајови, гдје су дневне температуре релативно ниске током већег дијела године. Тек када температура достигне 29,3 степена Целзијуса или више, вода ће почети да се црпи из водоводног система ради хлађења сервера.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана